Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Đerdap čeka 110. kruzer

Bliži se kraj ovogodišnje nautičko-turističke sezone na Dunavu. Pre samo osam godina u Kladovo je pristalo samo 19 brodova. Ovogodišnja nautičko-turistička sezona završava se krajem meseca, s velikim izgledima da konačan bilans bude pristajanje čak 110 kruzera.

U ovoj dunavskoj varošici - jednoj od malobrojnih sredina u Srbiji sa uređenim pristaništem za uplovljavanje velikih turističkih brodova-hotela - to je solidan rezultat, posebno ako se ima u vidu činjenica da su prva pristajanja zabeležena tek 2008, a da je decenijama pre toga sa ovih dunavskih obala hiljadama turista na prelepim brodovima moglo samo da maše.

Te 2008, sa skromnih 19 pristajanja brodova, stiglo je 3.400 turista i članova posada, a broj se iz godine u godinu povećavao, da bi lane, sa 115 kruzera, u Donji Milanovac stiglo 18.500 namernika. Među posetiocima sa tih brodova najbrojniji su Amerikanci, kojih je čak 40 odsto od ukupnog broja, a zatim Nemci, Kanađani, Francuzi... Tokom posete Donjem Milanovcu, u zavisnosti od toga koliko se zadržavaju, putnici sa brodova obično žele da obiđu arheološko nalazište Lepenski vir, crkvu posvećenu Svetom Nikoli, Turistički info-centar i Centar za posetioce nacionalnog parka "Đerdap".

Tik uz pristanište, sačekuju ih prodajne izložbe suvenira domaće radinosti, ali i gastronomski specijaliteti ovog kraja, mada i sama šetnja živopisnom đerdapskom varošicom mnogima od njih predstavlja posebno zadovoljstvo i doživljaj, koji foto-aparatima nastoje da zabeleže na gotovo svakom mestu.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries