Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Dorćolski kej zatrpan smećem

Plastične flaše i kese, automobilski tapacirunzi, najlon, pa čak i gomila papuča koje je reka ko zna kome „izula”, ruže izgled jedne od najlepših gradskih oaza – dorćolskog keja.

Tik uz samu obalu iz vode izbija busenje visoke trave. Moćni Dunav navukao je i velike grane koje su se poprečile i ometaju sugrađane koji vole da šetaju pored reke. Ukroćeni splavovima, pojedini delovi jedne od najvećih evropskih reka, do same obale, liče više na močvaru – po vodi se nahvatala i žabokrečina.

Sve je to upakovano u „najlepši celofan” – lepo sređena pešačka staza, redovi posađenih ruža i uredno ofarbane klupice donekle i skrivaju prizor koji se može videti ako se čovek spusti bliže Dunavu. Željni odmora uz rečne talase, brojni sugrađani ipak odluče da siđu niz stepenište. I tamo ih umesto uređenog rečnog korita dočeka prizor kao sa deponije, jer su obaloutvrde gotovo sasvim prekrivene smećem.

– Kad god dođem kod prijateljice volimo ovuda da prošetamo sa decom. Ipak, reka je nanela dosta smeća, a niko to nije očistio, pa se u poslednje vreme ne spuštamo sa pešačke staze. Strah me je da se neko od mališana ne saplete i iseče na staklo ili drvo – objašnjava Jovanka Nikolić sa Karaburme.

– Ako neko izgubi papuču, ovde može da nađe rezervnu. Ima ih svih modela i brojeva – smeje se Milica koja ovuda džogira svakog prepodneva.

Za gradske reke prvog i drugog reda koje imaju dužinu priobalja gotovo 270 kilometara, od čega je 100 kilometara izgrađeno, nadležne su Republička direkcija za vode i lokalne samouprave. Za račun republičkog „staratelja”, rekama na teritoriji Beograda gazduje JVP „Beogradvode”. Ovo preduzeće stara se i o održavanju i rekonstrukciji vodoprivrednih objekata, odbrani od poplava, odvođenju suvišnih voda, uređivanju i održavanju vodnog zemljišta, ali i o čišćenju i uređenju vodotoka.

Iz preduzeća „Beogradvode” saopštili su da ove godine nemaju obezbeđen novac za čišćenje rečnih obala. Uprkos tome, oni su, kako kažu, pre mesec i po već obavili jedno čišćenje.

– „Beogradvode” kroz plan upravljanja vodama dobijaju sredstva od Republičke direkcije za vode kojoj novac dodeljuje ministarstvo. U odnosu na prošlu godinu budžet je smanjen za 50 odsto – objašnjavaju iz ovog preduzeća. Iz „Beogradvoda” dodaju da je deo sredstava ranije obezbeđivao grad i najavljuju da će ukoliko Gradska uprava da nalog, obale ponovo biti očišćene.

Izvor: ww.politika.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries