Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun05282023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Loznica kroti Štiru

Čišćenjem korita reke koja deli grad uklanjaju se izazivači poplava. Sređivanje uz donaciju italijanske vlade, vrednu 8 miliona.

ČIŠĆENjE korita reke Štire koja protiče kroz čitav grad u punom je zamahu, od Kompanije "BK" do njenog ušća u Drinu. Baš ovaj tok znao je više puta, u vreme velikih padavina, da zapreti čitavom gradu, ali i njegovom energetskom snabdevanju, pošto je u njenoj blizini više energetskih postrojenja. Pre dve godine, Štira je do te mere podivljala da je poplavila i sam centar grada i okolne ulice. Svih ovih godina i decenija, od uređenja korita, što je bilo pre skoro pola veka, ono nije čišćeno.

 - I ovo je jedan od problema koje smo "nasledili" od naših prethodnika u lokalnoj vlasti, koji smo morali da rešavamo, uz mnoštvo toga što je, u međuvremenu, urađeno - kažu Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice i njegov pomoćnik, profesor Ljubinko Đokić, koji su, sa saradnicima, precizno ustanovili šta valja da se učini da rizika od Štire, čak i kad padnu najveće kiše, ne bude. 

Po prirodi stvari, kažu naši sagovornici, i za ovaj posao bio je potreban novac, ali su uspeli da ga obezbede kroz donaciju italijanske ambasade. Vrednost posla je više od osam miliona dinara. Korito je do te mere bilo zapušteno, ističu naši sagovornici, da su na nekim delovima naslage bile i do 80 centimetara, pa je protočna moć bila, praktično, sasvim ograničena.

 Zato reka, kada nadođe, puni i ozelenjene delove, ostavljajući nove naslage. Sada će, kako se ocenjuje, i propusna moć korita biti valjana, a čišćenje, pored ostalog, daje i lepšu sliku grada, koji ova reka deli na dva dela.

Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries