Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Podvodno čišćenje jezera Ćelije

Ronioci kruševačkog Kluba za podvodne aktivnosti, u saradnji sa komunalnom policijom, ribočuvarskom službom i gradskim vodovodom, čistili su dno akumulaciji Ćelije, sa koje se vodom za piće snabdeva oko 120.000 stanovnika. Akciji, kakva do sada nije organizovana na Ćelijskom jezeru, prethodile su opsežne pripreme. Provera opreme, podela na parove, a potom rad na dve lokacije: u Vasićima i Klancu.

Pomoć i podršku iskusnim kruševačkim roniocima pružile su i kolege iz niškog kluba "Triton" i paraćinskog "Mehurića".

"Mi se bavimo specifičnim aktivnostima i nema nas mnogo, tako da smo upućeni jedni na druge", naglašava Slavoljub Jovanović, član paraćinskog Ronilačkog kluba "Mehurić". "Imamo odličnu saradnju i u opremi i u osoblju. Spreman sam da zaronim u jezero koje mi izgleda sasvim lepo i prijatno. Kad budemo sišli dole da tražimo ono što su nesavesni ljudi
bacili, neće biti tako lepo, ali zbog toga smo došli."

Među školjkama, puževima, slatkovodnim rakovima i ribama, na jezerskom dnu je i mnogo otpada koji je dvanaestočlana ekipa ronilaca neumorno vadila.

Roni se do deset metara dubine, jer na većim dubinama nema vidljivosti, kaže Borislav Petrović iz Kluba za podvodne aktivnosti Kruševac:

"Temperatura vode ispod površine je oko 23 stepena, a dublje, tamo gde mi ronimo, kreće se od 11 do 13 stepeni. Sa zaronima koje pravimo, od pola sata do sat, može se izdržati."

Iako globalno zagrevanje i ljudski nemar degradiraju kvalitet vode i narušavaju ekosistem jezera Ćelije, stručnjaci kažu da vodosnabdevanje žitelja Rasinskog okruga nije ugroženo.

"Da bi tako i ostalo, uložemo dodatne napore i materijalna sredstva", ističe Slobodan Grašić, šef laboratorije JKP Vodovod Kruševac. "Povećana je potrošnja hemikalija, struje i ostalih resursa, ali nakon renoviranja postrojenja i sa novim ozonatorima, Fabrika u Majdevu će još dugo moći sa uspehom da se nosi sa ovim kvalitetom jezerske vode i
da krajnjim korisnicima distribuira vodu za piće odličnog kvaliteta."

Jezero Ćelije, sa vode i obale, čistiće se do sredine decembra i javnim radovima. Na tim poslovima od prošle nedelje radi 25 osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. O opravdanosti njihovog angažovanja svedoči i podatak da je za samo dva dana prikupljeno 450 džakova otpada.

Izvor: www.rts.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries