Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu01202022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

OTKRIĆE Retka meduza nađena u vodama Tamiša

Tamišu kod Opova nedavno je pronađena slatkovodna meduza. Pektinatela magnifika, meduza koja je pronađena ovog leta u Tamišu, nikada do sada nije viđena u rečnim slivovima Srbije. Prvi put je otkrivena u delti Misisipija 1851. godine, zatim 1898. u okolini Hamburga, 1905. u Poljskoj, a onda tek 1960. godine u Turskoj.

Prošle godine jedan regataš našao je u Dunavu meduzu nalik ovoj, ali niko nije znao da identifikuje vrstu o kojoj je bilo reči.

Milorad Timčenko iz Sekretarijata za privredu uspeo je ovog leta da identifikuje „čudo” pronađeno u Tamišu, koje se retko sreće u vodama sveta.

- Prijatelj, gospodin Sergej iz Ritopeka, koji se već sreo sa „tim” u Dunavu prošle godine, rekao je da je to „ono” što su prošle godine poslali Biološkom fakultetu u Beogradu, a povodom čega nisu dobili nikakav odgovor. Pitao me je da li bih mogao da pomognem. Slikao sam i poslao fotografiju svojoj prijateljici u Luksemburgu, koja ima poseban i dobar program za pretraživanje podataka, odnosno za prepoznavanje. Za deset minuta me je pozvala i rekla da je reč o nečemu što u Srbiji nije zabeleženo, priča Milorad Timčenko.

Meduza pronađena tokom tamiške eko-regate bila je teška tri kilograma i nije žarila. Iako je misteriozna vrsta, zna se da je pektinatela magnifika korisna, jer prečišćava vodu. Naziv magnifika, odnosno veličanstvena, verovatno je u vezi sa tom činjenicom.
 

- Ona filtrira vodu, ne žari. Držali smo je u rukama. Ponaša se kao neka vrsta sunđera, ali želatinoznog je tkiva. Stavili smo je u najlon kesu misleći da će to biti dovoljno da zadrži oblik, međutim, počela je da ispušta vodu i sa tri kilograma spala ne 500-600 grama. Mirisala je kao rečna riba kada se izvadi iz vode, dodao je Timčenko.

Pektinatela je biološki invazivna vrsta i širi se pomoću ptica selica. Pošto filtrira vodu i sreće se u rečnim tokovima koji nemaju veliku brzinu, Milorad Timčenko kaže da se nada da će u Tamišu biti još ovakvih meduza. Timčenko je rekao da je plan da se Srbija sada, nakon prijave Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, upiše na listu zemalja u kojima je ova retka vrsta slatkovodne meduze pronađena.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries