Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu01202022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Na putu za EU nas pune fekalijama!

Međunarodni brodovi koji Dunavom i Savom prolaze kroz Srbiju ostavljaju za sobom otpad, fekalije i smrad!

Naime, evropski kapetani, želeći da izbegnu plaćanje izbacivanja u lukama, fekalne tečnosti jednostavno ispuštaju u reke. Ovakav primitivizam, koji je poguban za životnu sredinu, omogućava nedostatak zakonske regulative u Srbiji i odgovarajućih kaznenih mera za prekršioce! 

- Evropski brodari odlično poznaju propise zemalja kroz koje prolaze. U Srbiji su oni vrlo liberalni. Naime, u zakonu ne postoje kaznene odredbe za ovaj prekršaj, ne postoje službe koje bi se adekvatno ovim bavile, a čak nisu ni utvrđene kaznene mere za ovakve prekršaje - objašnjava za “Alo!” dobar poznavalac prilika na rekama.

I Ivan Jovanović, bivši šef Lučke kapetanije Beograd, u razgovoru za naš list potvrđuje da naša država nema mehanizme za primenu propisa koji bi na pravi način regulisali ovaj problem.
- Prema međunarodnim standardima, brodovi bi trebalo da budu opremljeni dodatnim uređajima za reciklažu fekalnih otpada. Međutim, to se ne radi uvek. Dodatnom zagađenju, pored međunarodnih brodova, doprinose i splavovi u Beogradu, koji fekalni otpad takođe ispuštaju u reke - objašnjava Jovanović.
Međutim, on upozorava i da su fekalije mnogo manji problem u poređenju sa ostalim štetnim i opasnim materijama koje se ispuštaju u vodu.
- Veću opasnost predstavljaju supstance, kao što su motorna ulja, i drugi produkti rada broda koji se izbacuju u reke. A kako u Srbiji nemamo službu za prijem i proveru otpada, nemamo ni mehanizme da sprečimo zloupotrebe.
Nemamo ni službe koje bi se aktivno bavile time, tako da, primera radi, u slučaju neke nesreće kao što je sudar brodova ne postoji način da se saniraju posledice. Te nesreće su se dešavale i ranije, ali srećom nije bilo težih havarija. Međutim, ne treba se uzdati da će nas ta sreća pratiti zauvek - upozorava Jovanović.

Haos i na splavovima

Pomoćnik ministra saobraćaja Pavle Galić kaže za “Alo!” da je istina da Zakon o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama ne reguliše precizno pitanje fekalija, ali da će ono, po direktivi EU, vrlo brzo biti definisano podzakonskim aktima.
Na pitanje kako je problem fekalija rešen na beogradskim splavovima, on odgovara: “Nikako. Ta materija je potpuno neuređena.” Na pitanje zašto ništa nije urađeno do sada, pomoćnik ministra odgovara jednostavno: “Ne znam...”

Izvor: www.alo.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries