hàng hiệu siêu cấp Louis Vuitton hàng hiệu siêu cấp Najslabiji kvalitet vode u kanalima i rekama Vojvodine - Moja Lađa

Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed08172022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Najslabiji kvalitet vode u kanalima i rekama Vojvodine

Najslabiji kvalitet u prethodnih 14 godina imale su vode iz kanala i reka na teritoriji Vojvodine, dok su vodotokovi sa teritorije Beograda koji se ulivaju u Savu, Dunav i Veliku Moravu u 2011. godini poboljšali kvalitet, pokazao je Izveštaj o stanju voda u Srbiji za prošlu godinu.

Kako se navodi u izveštaju koji je danas predstavljen predstavnicima skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, analiza kvaliteta vode primenom opisnog indikatora "Srpski indeks kvaliteta voda" (SWQI) urađena je za slivna područja vodotokova Srbije, čime su obuhvaćene vode Vojvodine, odnosno vodotoci i kanali DTD na levoj obali Dunava i Dunav u području od Bezdana do Radujevca. 

Analiziran je i sliv reke Save, sa slivovima Drine i Kolubare, pritoke Djerdapskog jezera i sliv Velike Morave sa slivovima Južne i Zapadne Morave.

Analizom je obuhvaćen 19.701 uzorak, sa 145 mernih mesta za kontrolu kvaliteta površinskih voda, uzorkovanih u proseku jednom mesečno za period od 1998. do 2011. godine.


Kako se navodi u Izveštaju, najslabiji kvalitet u prethodnih 14 godina imaju vode kanala i reka Vojvodine, a u odnosu na ukupan broj uzoraka sa svih slivnih područja, u kategoriju "veoma loš" spada čak 83 odsto uzorka sa teritorije Vojvodine. 

Loše stanje kvaliteta vode na tom slivnom području dopunjuje i podatak da je 46 odsto ispitanih uzoraka u kategoriji "veoma loš" i "loš". 

Analiza srednjih vrednosti SWQI od 2002. do 2011. godine, pokazala je da najbolji kvalitet pokazuje reka Lim na mernom mestu Priboj. 

U Izveštaju, koji će biti sastavni deo Izveštaja o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2011. godinu, navodi se i da je kao posledica visokog stepena neprečišćavanja otpadnih voda dospelih iz komunalnih i industrijskih kanalizacionih sistema, u vodotocima Srbije prisutan nedopustivo visok sadržaj prioritetnih hazardnih supstanci. 

Kada je reč o beogradskim vodama, u Izveštaju se navodi da su generalno vodotokovi sa teritorije Beograda koli se ulivaju u Savu, Dunav i Veliku Moravu tokom 2011. godine poboljšali kvalitet, jer je procentualno učešće uzoraka u kategoriji "veoma loš" smanjeno u odnosu na 2010. godinu. 

Takođe, Dunav i Sava, kao prijemnici tih voda su na teritoriji Beograda poboljšali kvalitet, jer je učešće uzoraka u kategoriji "veoma dobar" poraslo u odnosu na 2010. godinu. 

U Izveštaju, koji su članovi Odbora jednoglasno usvojili, između ostalog se navodi i da je 42 javno komunalna preduzeća uspešno dostavilo podatke o emisijama u vode, što iznosi 26,2 odsto od ukupnog broja JKP koja se nalaze u informacionom sistemu. 

Član Odbora Judita Popović je govoreći o kvalitetu vode u Vojvodini navela da su podaci zabrinjavajući, posebno ako se ima u vidu da se ta pokrajina naziva žitnicom Srbije i da se tom vodom zalivaju njive. 

Šef Odseka za indikatore i izveštavanje u Agenciji za zaštitu životne sredine i kreator SWQI Nebojša Veljković objasnio je da su vodotokovi u Vojvodini takvi zbog Bačkog kanala i da predstavlja jednu od najzagađenijih deonica u Evropi. 

Direktor Agencije Momčilo Živković naveo je da je monitoring voda 2011. godine rađen na 65 vodnih tokova - 33 izvorišta, 26 akumulacija i pet jezera.
Izvor: www.24sata.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries