Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Prvi korak ka čistijim rekama

Izgradnja tunela „Višnjica“ privodi se kraju i radovi će biti gotovi do kraja godine. Ovaj tunel, dužine oko sedam kilometara, proteže se od Karaburme do Velikog Sela i najveća je deonica budućeg kolektora otpadnih voda - Interceptora „Ušće - Veliko Selo“. Kada se u potpunosti završi, Interceptor bi trebalo da prvo prikupi sve fekalne i atmosferske vode iz Centralnog sliva kanalizacije, na koji je prema procenama priključeno 1,15 miliona građana, a zatim da te vode prečisti, pa tek onda ispusti u reke.

Nepostojanje objekta kao što je Interceptor dovelo je do toga da u glavnom gradu postoji na desetine izliva neprečišćenih fekalnih i atmosferskih otpadnih voda u Savu i Dunav, bilo da se ulivaju direktno ili putem pritoka. Zato je Interceptor kapitalni objekat beogradske kanalizacije koji bi trebalo da za narednih 50 godina reši problem otpadnih voda, a tunel „Višnjica“ je prvi ozbiljni poduhvat u realizaciji ovog velikog projekta. 

U nekim delovima, zbog direktnog izlivanja kanalizacije, ove reke su opasne po zdravlje, pa je svaka upotreba od strane čoveka nepreporučljiva, a negde se neke vrste riba teško mogu naći, iako su pre nekoliko decenija tu bile u izobilju. 

- Topčiderska reka, kao i Čukarički rukavac, mesto uliva ove reke u Savu, i uliv Mirijevskog potoka u reku Dunav u rukavcu na Adi Huji jesu mesta sa najvećim stepenom zagađenja - rekli su nam u JVP „Beogradvode“. 

Da bi se uopšte razmišljalo o pretvaranju ovih rukavaca u eventualna beogradska kupališta, prvi uslov je upravo izgradnja ovakvog postrojenja. Interceptror bi, pre svega, trebalo da spreči dalje zagađivanje reka i da poveća iskoristivost vodenih i priobalnih površina na području Beograda, ali i da rastereti Savu, tako što će se deo otpadnih voda preusmeriti na Dunav. 

- Kanalizacioni izlivi u Savu kod Beogradskog sajma i Beogradskog pristaništa, kao i dunavski izlivi u Zemunu, Novom Beogradu, kod Pančevačkog mosta i Ade Huje, biće zatvoreni i otpadne vode će se usmeriti na buduće postrojenje u Velikom Selu. Posle prečišćavanja otpadnih voda, vode dobrog kvaliteta će se upuštati u Dunav - kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. 

Još 2006, kada su obezbeđena sredstva i potpisan ugovor sa domaćim izvođačem „Hidrotehnika - Hidroenergetika“, najavljeno je da će radovi na tunelu biti završeni u naredne dve godine. Međutim, radovi su počeli 2009. godine, a planirani rok do decembra 2011. je probijen, pa se sada, konačno, može očekivati završetak radova. 

- Do sada je izgrađeno 6.100 metara tunela“Višnjica“ i on će biti završen do kraja ove godine, posle čega će uslediti ugradnja prateće opreme i oblaganje unutrašnjosti. U skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima nastaviće se sa projektovanjem i izgradnjom svih deonica Interceptora, ukupne dužine 13 kilometara - rekli su iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je i obezbedila novac za gradnju tunela. 

Osim fekalne i kišne kanalizacije u beogradske reke ulivaju se i industrijske otpadne vode, ali i otpadne vode sa poljoprivrednih zemljišta, često pune pesticida i drugih toksina. Poseban problem predstavlja i to što skoro četvrtina stanovništva Beograda nema kanalizaciju, pa i fekalne vode iz tih delova grada često svoj put završe u Dunavu ili Savi, pa je uporedo sa izgradnjom Interceptora, jedan od prioriteta i širenje kanalizacione mreže.


Izvor: www.danas.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries