Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat06252022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Na Vojnoj akademiji obuka za plovidbu morima i rekama

Na Vojnoj akademiji trenutno organizuju samo kurs za one koji žele da plove jahtama a očekuju da će nadležni usvojiti i novi Pravilnik o sticanju ovlašćenja za pomorsku plovidbu kako bi mogli da organizuju još 17 raznih kurseva vezanih za plovidbu rekama i morima.

- Potrebno je, uz novi Pravilnik da nadležni i ovlaste neku međunarodno sertifikaciono telo koje će da akredituje naše kurseve, za čiju organizaciju smo apsolutno spremni i sposobni - rekao je danas Tanjugu jedan od organizatora predavanja Slobodan Šoškić.

On je naveo da i na kursevima za "voditelje jahte" vlada veliko interesovanje i da su polaznici i iz naše zemlje i regiona.
- Za organizovanje tog kursa potrebno je formirati grupa od pet do osam polaznika a za svaki od kurseva imamo i više od 20 zainteresovanih - rekao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, uz ljude iz Srbije, veliko intersovanje za taj kurs vlada i među osobama iz Makedonije, BIH, Hrvatske a bilo je polaznika i iz udaljenih država sveta.

Šoškić je izrazio nadu da će nadležni brzo doneti neophodni pravilnik kako se zaintersovani za pohađanje kurseva uz stručno i kvalitetnu obuku ne bi upućivali u susedne države.

On je rekao i da se, u saradnji sa kolegama iz Norveške radi na obezbeđivanju specijalnog simulatora kako bi se proširila mogućnost obuke za razna zanimanja iz oblasti plovidbe.

Prema njegovim rečima, stručni tim je formiran a očekuje se i poseta Norveškoj kako bi se konkretizovale aktivnosti u vezi tog simulatora.
Od polovine 2007. na Vojnoj akademiji građani su mogli da pohađaju kruseve koji su organizovani u skladu sa međunarodnom konfencijom o standardima za obuku, izdavanje uverenja i vršenje brodske straže pomoraca. Te kurseve, u prethodnom periodu završio je veliki broj osoba iz zemlje i sveta, među kojima je bilo i političara, sportista, muzičara, lekara, ali i onih koji žele da pronađu posao.

Predavanja realizuju nastavnici Vojne akademije sa višegodišnjim plovidbenim iskustvom kao i spoljni saradnji - zapovednici brodova i kapetani duge plovidbe.
Skupština Srbije u novembru prošle godine usvojila je Zakon o pomorskoj plovidbi a po procenama, u Srbiji, koja nema mora, ima između 5.000 i 7.000 aktivnih pomoraca.

 Izvor: www.24sata.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries