Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Kanu avantura na Kolubari

Uživancija - Na samo 30 kilometara od užarenog gradskog asfalta i buke ljubitelji avanture imaju mogućnost da uživaju ploveći u kanuu kroz netaknutu prirodu i dožive nezaboravne trenutke na reci Kolubari.

Rekreativna vožnja kanua svrstava se u vrh turističkih ponuda zemalja širom sveta. Za uživanje u plovidbi čamcem koji su izmislili Indijanci ne morate da putujete u udaljene gradove jer je kanu avantura dostupna na svega 30 kilometara od centra grada.

Na manje od sat vremena vožnje od gradske vreve pored Kolubarskog mosta nalazi se kamp-klub „Ded Obren", koji, zahvaljujući Zoranu Dejanoviću, velikom entuzijasti i zaljubljeniku u nautiku, posetiocima pruža savršen način da se opuste nakon napornog radnog dana, ili nedelje. Naši reporteri su posetili kanu kamp u Obrenovcu i ubrzo shvatili zbog čega se u svetu toliko pažnje poklanja ovom vidu rekreacije.

Uživanje u prirodi

Divan krajolik netaknute prirode, mirna Kolubara i živopisna slika kampa u kojem se nalazi nekoliko šarenih indijanskih šatora učiniće da se osećate kao da ste hiljadama kilometara udaljeni od gradske vreve i buke.

- Boravak na vodi je najbolji lek protiv stresa i umora. Na vodi čovek nauči da se ne plaši šta ga čeka iza krivine, mirno spava i ne strepi jer zna kako da savlada sve prepreke koje dolaze u susret - tvrdi naš domaćin Zoran Dejanović uoči naše premijerne plovidbe.


Ukoliko nikada niste imali priliku da veslate, nemojte paničiti. Zoran će vas za manje od pola sata naučiti osnovama veslanja i ako se budete pridržavali pravila vožnju ćete završiti suvi (dakle, bez naginjanja preko čamca, kad prolazite ispod granja ne saginjite se na stranu, već glavu savijte ka kolenima...).
Kako bi umirio one koji se plaše da će ipak izgubiti ravnotežu i završiti u reci, Dejanović je postavio ljuljašku na kojoj opušta uznemirene.

- Ljuljanje stimuliše centar za ravnotežu, opušta vas i čini sigurnijim - objašnjava naš domaćin.
Ukoliko ni to nije dovoljno, tu su i sigurnosni pojasevi i „mišići" na naduvavanje - za svaki slučaj. Međutim, čim se smestite u kanu, uspostavite neophodan balans i nekoliko puta zamahnete veslom, trema nestaje i slede maksimalno opuštanje i uživanje.

Cvrkut ptica, sunčeva svetlost koja se pomalja kroz granje koje se nadvija nad rekom i vilini konjici čine ovu vožnju zaista čarobnom.

Reka idealna za početnike

Dok plovimo mirnom Kolubarom, koja je upravo zbog toga idealna za početnike, nailazimo na pecaroše. Pozdravljamo jedni druge mahanjem kako ne bismo uplašili ribe.
- Kolubara je bogata ribom, što je dokaz da je reka čista - priča naš domaćin.

Obale su veoma blizu jer je reka u ovom delu široka svega 30 metara. Povratak u kamp delovaće vam još zanimljivije jer ćete se nakon sat vremena veslanja osećati kao iskusni kanuista. Na 3,2 kilometra od kampa Kolubara uvire u Savu. Posetioci imaju priliku da kanuom krstare Savom, plove pored Baričkog ostrva i opuste se na plaži Zabran. Za sve ovo potrebni su, prema rečima našeg domaćina, samo dobra volja i flaša hladne vode.
- Dolazak je potrebno najaviti telefonom na broj 065/8771-871. Kada je vožnja kanua u pitanju, starosna granica ne postoji i svi su dobrodošli. Osim kanua, možete probati da vozite kajak, ali i da veslate stojeći na dasci, što je danas trend u svetu - priča Zoran.
Na povratku iz kampa „Ded Obren" osetićete sve što vam je Zoran ispričao kada ste došli. Zaista ćete biti sigurniji, nasmejani, i što je najvažnije, znatno smireniji nego što ste bili pre dolaska.

U cilju obogaćivanja turističke ponude prestonice i privlačenja većeg broja turista iz zapadnoevropskih zemalja, program „Kanu avanture" podržavaju Turistička organizacija Beograda i opština Obrenovac. Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković posetio je nedavno kamp i obećao da će učiniti sve da se on uredi.

- Uradiću sve što je u mojoj moći da do kampa sprovedemo struju i zajedno izgradimo prateću infrastrukturu. Samo sto metara od kampa gradi se spa centar koji će biti otvoren sledeće godine. Planirana je i izgradnja prvog Ekološkog akva-parka - rekao je Čučković.

Izvor: www.pressonline.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries