Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Opasni mulj u Kolubari?

MULj koji se pojavio u, zbog suše gotovo presahloj Kolubari, digao je na noge valjevske ekologe! Oni optužuju gradski „Vodovod“ da je u reku ispustio opasni mulj sa aluminijum-fosfatom.

U „Vodovodu“, međutim, tvrde da u mulju nema štetnih materija koje bi ugrozile živi svet u Kolubari, te da je u pitanju uobičajeno dvomesečno čišćenje filtera Fabrike za preradu vode.

Zoran Mijatović, iz Ekološko-biciklističkog društva „Grin bajk“ u Valjevu, ističe da su velike količine mulja sa nataloženim aluminijum-fosfatom, koji služi za prečišćavanje vode za piće, ispuštene u reku Kolubaru. Zbog niskog vodostaja, kaže, sve je izgledalo alarmantno - kao da je korito reke betonirano! 

- Nijedan otpad, koliko god bezopasan, ne može da se baca u korito reke, već postoje zakonske procedure kako se skladišti i uništava - ističe Mijatović. 

- Veliki problem, u ovom slučaju, predstavlja nizak nivo reke, koja ne može da odnese taj mulj, pa smo o svemu obavestili republičku vodoprivrednu inspekciju. 

U „Vodovodu“ kažu da u mulju ima aluminijum-fosfata, ali ističu da je u pitanju uobičajena procedura, po zakonu. Naime, u postrojenjima Fabrike za preradu sirove vode bilo je pranje filtera, što se čini svakih dva-tri meseca. 

- To je standardni tehnološki postupak čišćenja filtera, koji se primenjuje u svim vodovodima i sličnim postrojenjima, za koji imamo dozvolu - rekao je Selimir Manojlović, direktor „Vodovoda“. - U mulju koji je ispušten u Kolubaru nema štetnih sastojaka, pa ni posledica po reku i živi svet u njoj. Mulj u Kolubari samo je, zbog niskog nivoa vode, bio vidljiviji nego ranije.


Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries