Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ponos mornarice, fregata „Split”, prodata Albaniji

Novinaru „Politike“ nije dozvoljeno da se popne na brod o kome je prvi pisao a ovih dana odlazi u rezalište.

Kao i ljudi i ratni brodovi imaju dušu. Na njima su radile i živele generacije mornara, mornaričkih podoficira i oficira. Pričali su mi neki od njih da po teškom moru skoro emotivno osećaju kako se brod muči, kako stenje, kada škripe limovi i cvili brodska oplata. Ili, kada im je brod sveže „ispituran“, kada je potpuno opremljen i spreman za zadatke ponosno leži privezan uz molo, ili je ukotvljen na sidrištu mameći poglede znatiželjnika sa obale. Ili onda, kada je brisan sa flotne liste, pa stoji u nekom zabitom delu luke, ili uvale, sa mrljama rđe, nafte, masti, onako nemoćan poput starog slona osuđenog na laganu smrt. 

Da, u ozbiljnim državama i ozbiljnim mornaricama, koje drže do pomorske tradicije, ratni se brodovi, po brisanju sa flotne liste, u rezalište uvek ispraćaju uz odgovarajući ceremonijal. Dostojanstveno i tužno, jer to je zapravo sahrana. Prilikom koje svi brodovi pored kojih prolazi ratni brod koji ide u rezalište spuštanjem zastave i brodskim sirenama odaju počast. I zato sam odlučio da se još jednom popnem na palubu raketne fregate F-31 „Split“ nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Naime, čuo sam da ovih dana ta raketna fregata, koja već nekoliko godina leži ukotvljena u Boki Kotorskoj, u Pristanu preko puta luke Kumbor, ide u Albaniju gde je prodata i gde će biti izrezana u staro gvožđe. Pisao sam još pre 30 godina u zagrebačkom „Startu“ o tom brodu i citirao italijansku vojnu reviju „Rivista maritima“, koja je „Split“ tada označila kao najnaoružaniji ratni brod u toj kategoriji u Mediteranu, brod je kupljen u SSSR-u, ali smo mu mi dodali i raketne sisteme more–more „stiks”. 

Svi ratni brodovi nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice posle 1991. godine u rezalište su odlazili tiho i bez oproštaja. Crna Gora je tri nekadašnje jugoslovenske velike podmornice poslala u strana rezališta poput starih šporeta. U bivšoj SFRJ to nije bilo tako. 

Dakle, nađem se u Tivtu, u Porto Montenegru, sa svojim prijateljima podmorničarima na promociji knjige „Podmorničarstvo Jugoslavije“, na platou ispred zgrade „Zbirke pomorskog nasleđa“. Došli su bivši podmornički asovi, komandanti jugoslovenskih podmornica: iz Slovenije Vojko Gorup, iz Hrvatske Fridrih Moreti, Tomislav Drašković i Damir Klarin, tu su bili i Milan Jovanov, Vuko Vučurović, Jordan Jovanović, iz Beograda su stigli Vladimir Milatović, Dragan Kosanović i Milan Komar.

Izvor: www.politika.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries