Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

MUP održao vežbu spasavanja na vodi

U Magliču kod Kraljeva danas je osmi put održana vežba spasavanja na vodi, koju je organizovao Sektor za vanredne situacije MUP Srbije.

U vežbi je učestvovalo oko 330 pripadnika ovog Sektora i članova brojnih društava i organizacija, sa ukupno 40 plovila.

Vežba "Ibar 2012" obuhvatila je edukaciju članova Vatrogasno spasilačkih jedinica o ponašanju na reci, upravljanju plovilom i merama bezbednosti i obuku za pružanje prve pomoći davljeniku.

Održane su pokazne vežbe specijalističkih regionalnih timova za spasavanje na vodi, spasavanje iz ruševina i gorske službe spasavanja.

Komandant vežbe Ivan Radivojević je rekao da su ovakve simulacije značajne da bi Sektor za vanredne situacije proverio vlastite snage i da bi podigao nivo obučenosti za dejstvo u realnim situacijama.

"Prošle godine je bilo zaista dosta intervencija, bilo je idosta poplava, kao i vanredna situacija zbog velikih snežnih padavina. Imamo i leti i zimi različite vrste intervencija, tako da je svaka provera značajna za nas", rekao je Radivojević.

Spasavanja na vodi i spasavanje iz ruševina su specijalističke obuke koje realizuje Nacionalni trening centar (NTC) za vanredne situacije, na čijem je čelu načelnik Aleksandar Lazarević.

"Trening centar ima vrlo stručne ljude koji sprovode obuku, ali nema stalnu lokaciju. Država bi trebalo da se opredeli za formiranje jednog takvog centra, koji bi imao nastavni i smeštajni prostor i poligone za simulaciju stvarnih uslova u vanrednim situacijama", rekao je Lazarević.

Na vežbi spasavanja na vodi osim pripadnika MUP tradicionalno učestvuju i Crveni krst, Gorska služba spasavanja Srbije, Kajak klub "Ibar" i Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Svi učesnici su se na kraju vežbe spustili niz Ibar do Mataruške banje, tokom dugim oko 25 kilometara, koji prolazi kroz klisuru.

Izvor: www.akter.co.rs 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries