Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Dunav nedovoljno iskorišćen za saobraćaj

Kompanije iz Novog Sada bi, dopremanjem sirovina i robe vodenim putem mogle da ostvare višestruke uštede.

Ovu mogućnost, međutim, kako upozoravaju stručnjaci, gotovo da i ne koriste, tako da se Dunavom prevoze gotovo samo poljoprivredni proizvodi i mineralno đubrivo, pišu "Novosti". Novosađane bi, kako se ovih dana može čuti, štednji mogli naučiti Italijani, koji su zainteresovani za ovaj vid transporta iz Novog Sada. 

Direktor Luke Novi Sad Milenko Milivojević kaže da je glavni razlog za to što Dunav, koji je idealna veza sa svetom, nije dovoljno iskorišćen, leži u tome što kompanije u Novom Sadu imaju malu ekonomsku moć, kao i u tome što u njima gotovo niko i ne uzima u obzir mogućnost kontejnerskog transporta robe rekom. "Ne samo u Novom Sadu, u celom regionu nema dovoljno velikih privrednih subjekata, koji bi mogli da za transport neophodne robe koriste barže kapaciteta nekoliko hiljada tona", kaže Milivojević. 

Kontejnerski transport rekom, koji u mnogome pojeftinjuje prevoz, međutim, niko, čak ni u kompanijama koje bi mogle da ga koriste, ne razmatra, pa u Novi Sad stiže, ili iz Novog Sada odlazi znatno skuplja roba. Transport jednog kontejnera Dunavom, u odnosu na transport drumom, koji je, prema Milivojevićevim rečima uobičajen način dopremanja robe u Novi Sad, jeftiniji je i do četiri puta, odnosno, i do 1.600 evra po kontejneru, u zavisnosti od udaljenosti na koju se roba prevozi. 

"Drumski prevoz, u stvari, najviše pogoduje špediterima, koji svoje usluge onda naplaćuju na dve strane", objašnjava Milivojević. Špediteru, tako, plaća i vlasnik robe, ali i vlasnik šlepera, koji prevozi kontejer. Stvari bi, kako kaže on, mogle da se promene, pošto se Luci Novi Sad obratila grupa biznismena iz Italije, zainteresovana za mogućnost transporta robe na liniji Novi Sad-Konstanca. "Italijani otpremaju puno robe za Rusiju, koja zasad ide kamionima, a to mnogo košta", kaže Milivojević. Ovakav vid transporta mogao bi lako da zaživi, jer za to postoji dobra logistika, a i cenovno je neuporedivno povoljniji. 

Predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad, Dragan Lukač, takođe navodi kako je rečni transport u Novom Sadu zapostavljen, iako je daleko jeftiniji u odnosu na drumski, pa čak i na železnički transport. "Za ovako nešto treba nam osavremenjivanje lučkih postrojenja, a takođe i izgradnja novih skladišnih kapaciteta. To bi bila značajna investicija, ali, sigurno je da bi se, s obzirom na uštede, vrlo brzo isplatila", zaključio je Lukač.

Izvor: www.021.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries