Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ada Bojana kao poluostrvo

ADA - poznato nudističko ostrvo u delti reke Bojane - mogla bi postati poluostrvo! To se može dogoditi ukoliko ne uslede ozbiljnije mere na opevanoj reci koja se račva oko "golog" ostrva.

O promeni izgleda i toka Bojane, koja izvire iz Skadarskog jezera i uliva se u Jadran, upravo oko Ade gde je načinila veliku deltu, bilo je pre koju godinu reči u Crnogorskoj akademiji nauka i umetnosti. Stručnjaci su i kroz projekat "Uređenje vodnog režima Skadarskog jezera i reke Bojane" ukazali na "devijacije" u rečnoj vodi, a na problem ukazuju i ulcinjski ribari koji su svakodnevno na Bojani reci. I njenom ušću.

O čemu je, zapravo, reč?

Promene su, upozorili su stručnjaci, nastale na račvi koja je Adu napravila ostrvom i koje tako drži već vekovima. Desni rukavac reke Bojane je, naime, sve plići. U njega od nekadašnja 573 kubna metra stiže nešto više od petine. Voda ide u levi rukavac, pa je desni, koji je ujedno i granični (sa Albanijom), bio u jedno vreme dubok samo pola metra. Preti opasnost da bi taj rukavac mogao postati bara koja neće imati vezu ni sa morem ni sa Bojanom. Tako bi Ada postala poluostrvo.

Profesor Mitar Čvorović je još ranije objasnio da je "suša" posledica prirodnih događanja, ali i - ljudske nebrige. Korito Bojane postalo je "debelo" nanosom peska i ne prima onu vodu koju je dobijalo ranije. Stoga je njega potrebno vaditi i tako produbljavati "jaz". To je ranije činjeno, često na pogrešnim mestima, a kasnije je pesak vađen i tamo gde je reka najplića. No, potrebno je više rada uz upotrebu jakih mašina kako bi se korito znatno više produbilo i kako bi se opasnost odložila.

I dok se priroda oko Ade menja, na samom ostrvu ništa novo. Na njemu se i dalje nalazi Nudističko naselje.

Odavno se, međutim, najavljuju velike promene na Adi. Ostrvo je nekoliko puta išlo na tender. Iz crnogorske vlade je tražen strateški partner koji bi Adu zakupio uz godišnju kiriju od 2,5 miliona evra i koji bi u trogodišnjem roku uložio najmanje 70 miliona evra u ekskluzivne objekte. Predviđeno je bilo da se na ostrvu izgradi 2.500 kreveta u luksuznim apartmanima, tako da se oni uklope u jedinstvenu prirodu. Investitori nisu "zagrizli" ni za Adu ni za prostor iza Velike plaže u Ulcinju, koja je takođe "putovala" preko tendera u svet. Tako će se i ove sezone nudisti odmarati na Adi koja posluje u sastavu HTP "Ulcinjska rivijera". Prvim gostima ulcinjski hotelijer se nada već prvih dana maja.

REZERVAT

PLANOVI za razvoj ovog izuzetno atraktivnog područja predviđaju da od ukupno 500 hektara zemljišta na Adi čak 400 ostane kao prirodni rezervat. Pored sitnozrnaste plaže, deo ostrva ima prašumski izgled, tu su i retke ptice. Budući turistički kompleks, kako planovi kažu, treba da se gradi na svega 80 hektara.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries