Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Misteriozna olupina stara 2.000 godina!

Na dnu Indijskog okeana, u blizini Šri Lanke, leže ostaci broda starog 2.000 godina! Arheologe čeka hrpa zarđalih metalnih delova povezanih morskom „građom“, kao i drevni tovar, koje će nakon detaljnog istraživanja pružiti dragocena saznanja o trgovini Rima i Azije u davnoj prošlosti.

Najstarija olupina broda u Indijskom okeanu već 2.000 godina leži na dnu pored južne obale ostrva Šri Lanke, ali uskoro će arheolozi ronioci krenuti u višemesečno istraživanje lokaliteta kako bi došli do dragocenih saznanja o trgovini Rima i Azije u davnoj prošlosti, piše portal Lajv sajens.

Ostaci broda se nalaze na dubini od 33 metra, u neposrednoj blizini ribarskog sela Godavaja, gde su nemački arheolozi devedesetih godina prošlog veka otkrili luku, koja je u drugom veku nove ere imala važnu ulogu na pomorskom Putu svile.

Potonuli brod, otkriven pre samo 10 godina, međutim, ne liči na olupine na kakve smo navikli.

Umesto uobičajenog brodskog kostura, arheologe čeka hrpa zarđalih metalnih delova povezanih morskom „građom“, a i druge vrste drevnog tereta, uključujući i blokove i grnčariju, koje su po dnu mora razbacale jake struje i povremeni cunamiji.

„Sve je prilično uništeno“, ocenjuje Debora Karlson, predsednik Instituta za grčko-rimsku nautičku arheologiju Univerziteta "A&M" u Teksasu, koja rukovodi ekspedicijom u kojoj učestvuju univerziteti iz SAD, sa Šri Lanke i iz Francuske.

Uprkos tome, međutim, istraživanja olupine mogla bi da popune prazninu u postojećim dokazima o trgovini koja je omogućila uvoz metala i dopremu egzotične robe poput svile iz Azije u Rim.

Polazeći od drevnih dokumenata, kao što je "Periplus Maris Erythraei" (neka vrsta priručnika za navigaciju i trgovinu duž obala Crvenog mora), naučnici veruju da se trgovina Istoka i Zapada pojačala kada je Rim u prvom veku nove ere anektirao Egipat i time obezbedio izlaz na Crveno more i prilaz Indijskom okeanu.

„Nedostaju nam samo brodovi koji su učestvovali u toj trgovini“, rekla je naučnica teksaškog univerziteta za Lajv sajens.

Debora Karlson ističe da verovatno neće biti nađen nepobitan dokaz da je potonuli brod krenuo u Rim, ali bi predmeti otkriveni u olupini, ako ništa drugo, mogli da doprinesu da se stekne slika o Šri Lanki kao važnom trgovačkom centru, jer je velika količina robe koja je prelazila preko ovog ostrva stizala do Mediterana.

Naučnici su locirali teren za istraživanje

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries