Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Fascinantan snimak NASA: Tamo gde Dunav ljubi Crno more

Dunav je najveća reka u Evropskoj Uniji, koja protiče kroz 10 zemalja i prostire se na 801.463 kvadratna kilometra. Na mestu gde velika reka stiže do Crnog mora formira upečatljivu deltu, stanište oko 300 vrsta ptica i 45 vrsta ribe.

Prva ljudska naselja u delti Dunava osnovana su krajem Kamenog doba (Neolitski period), a stari Grci, Rimljani i Vizantinci gradili su na njenim obalama trgovačke luke i vojna uporišta. Ujedinjene nacije su proglasile ovo područje zaštićenim svetskom kulturnim nasleđem. 


Petog februara 2013. Nasin Satelit za posmatranje Zemlje (EO-1) snimio je fotografiju, koja prikazuje najseverniji rukavac delte Dunava, Kiliju. Najmlađi ogranak delte - star između 300 i 400 godina - uglavnom se nalazi u Ukrajini. 

 

Otpilike na sredini fotografije je gradić Vilkove, zbog svojih kanala poznat kao “Ukrajinska Venecija”. Niže levo, počinje stariji rukavac Sulina, koji se spušta ka jugu i nastavlja dalje ka unutrašnjosti kontinenta, prema Rumuniji.

Bele i smeđe savijene linije su visoke dine od čistog kvarcnog peska i nekadašnje obale. Istočno od njih preovladavaju ravna močvarna područja, koja su pretežno smeđe boje tokom zime.

 

Kanal Bistroje je tokom poslednjih dvadeset godina bio predmet žučnih rasprava. Izgradnja brana i kanala na Dunavu širom Evrope tokom vekova dovela je do smanjenja protoka vode i sedimenata za oko 30 odsto. U poslednjih nekoliko godina ukrajinska vlada je pročistila nekoliko kanala u delti (uključujući Bistroje) i predložila pročišćavanje drugih kako bi se omogućila plovdba većih brodova.

 

Protivnici tvrde da dublji i brži kanali znače da do Delte stiže manje blata i peska, što negativno utiče na osetljivi ekosistem i sposobnost delte da se obnavlja i raste.

 

U izveštaju 2012, koji je sastavio Liviu Giosan iz Okeanografskog istituta Vuds Houl, oblik, hemijski sastav vode i biologija delte Dunava promenili su se mnogo pre ere moderne industrije. Poljoprivreda i krčenje šuma doprineli su povećanju hranljivih materija u vodi i smanjili sastav soli u Crnom moru, izazvavši promene u dominantnom fitoplanktonu i samim tim celokupnom lancu ishrane.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries