Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Preskočite Savu

Slika koju možemo videti ovih dana šetajući pored beogradskih reka u potpunosti odudara od one proletos kada su Dunav i Sava "progutali" plaže i šetališta.

Zbog niskog vodostaja splavovi su nasukani, a Čukarički rukavac na gornjem špicu kod Ade Ciganlije u jednom delu je gotovo presušio pa se može i pregaziti.

Budući da se u tom rukavcu nalazi marina i zimovnik za plovila, kao i sedišta nekoliko veslačih, jedriličarskih i nautičkih klubova, vlasnici i korisnici plovila sigurno negoduju.

Kako su za MONDO rekli u Javnom preduzeću "Beogradvode" problem ne predstavlja samo nizak vodostaj već i nataložen mulj.

"Otežan je i prolazak i blokirano je kretanje čamaca u i kroz marinu na ušću Topčiderske reke u Savu, ali "Beogradvode" rade na rešavanju tog problema. Naše ekipe su prethodnog vikenda mašinom amfibija radile na interventnom oslobađanju proticajnog profila ovog dela rukavca", kažu u ovom preduzeću i dodaju:

"Ova akcija, koja je rađena i prethodnih godina, samo je privremeno rešenje i predstavlja pokušaj da se višestrukim prelascima amfibije napravi takozvani koridor, odnosno deo rukavca učini prohodnim za čamce i veslačke klubove. Kako bismo trajno rešili problem naši strušnjaci su napravili elaborat projekat i predali smog a  nadležnima u gradskoj upravi na razmatranje.

Trenutni vodostaj dunava u Beograd je 197 , a Save 143 cm, a prema prognozama u narednom period se očekuju da Dunav još opada, dok Sava već sada stagnira.

Porast nivoa vodostaja, kako tvrde u RHMZ, ne očekuje se pre septembra.

U "Beogradvodama" kažu da trenutna situacija na rekama nije neuobičajena jer prethodnih nekoliko godina postoji trend izrazito niskog vodostaja u ovom periodu i preciziraju da je najniži vodostaj poslednjih godina na Dunavu iznosio 103, a na Savi 51cm.

Inače, apsolutno najnizi vodostaj Dunava u Beogradu zabeležen je 25. novembra 2011. godine i iznosio je  -7cm, dok je nivo Save od -166cm bio 20.oktobra 1947. godine.

Reporter Monda je obišao beogradske reke i fotoaparatom zabeležio kako one izgledaju ovih sušnih i vrelih dana.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries