Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Eksperti razgledali potopljenu nacističku flotu

JAGODINA -U okviru petodnevne posete Centru za razminiranje Srbije, eksperti Međunarodnog centra za humanitarno razminiranje iz Ženeve (GICH), razgledali su kod Prahova, u Dunavu, potopljenu flotu od 23 broda nacističke Nemačke iz 1944. godine, za čije vađenje se traži rešenje.

Eksperti GICH stigli su u utorak i ostaće do subote, a u utorak i sredu su posetili lokaciju na kojoj je potopljena nemačka flota, izjavio je danas Tanjugu direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.

"Stekli su uvid u problem i očekujemo pomoć da u budućnosti rešimo problem nemačke flote iz Dunava", rekao je Jovanović.

"Želja eksperata iz Ženeve je i da se upoznaju sa našim iskustvom o razminiranju i da ga ugrade u međunarodne standarde i preporuke koje propisuje GICH , što je veliko priznanje za naš rad, Centar i Srbiju", istakao je on.

Razmotrićemo i potrebe Srbije za opremom i pomoći u rešavanju problema važnih za razminiranje u Srbiji, dodao je Jovanović.

Posetićemo do subote i lokaciju Dunav uz državnu granicu sa Hrvatskom, jednu lokaciju kod Novog Sada i još 11 lokacija koje su bile u fazi izviđanja od 2008. godine u dogovoru sa Evropskom unijom (EU), dodao je Jovanović.

Među 23 broda nemačke flote, potopljena 1944. godine u Dunavu, četiri su sa protivbrodskim minama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima (NUS), za čije "spasavanje" treba oko 12 miliona evra, izjavio je Tanjugu bivši direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović.

Reč je o ratnoj floti koja se povlačila iz Crnog mora, a koja je, posle dugotrajnih borbi sa jugoslovenskim partizanima i Crvenom armijom, samopotopljena, objasnio je Mihajlović.

"Procenjeno je da bi vađenje potopljenih brodova, razminiranje njihovog sadržaja i uklanjanja NUS, 'koštalo' oko 12 miliona evra", rekao je Mihajlović.

Centar za razminiranje, Ministarstvo saobraćaja i državni organi pokušavaju da sa EU obezbede sredstva za finansiranje ovog veoma složenog, vrlo specifičnog, teškog i skupog projekta, istakao je Mihajlović.

"Ako bi se uklonili brodovi i NUS iz tog dela Đerdapske klisure, olakšala bi se plovidba trgovačkim brodovima, i potpuna bezbednost plovidbe i ne bi strahovali da se desi nesreća ili da će, usled smanjenog vodostaja, neki brod stati i čekati da vodostaj Dunava poraste pa da nastavi plovidbu", rekao je Mihajlović.

On je napomenuo da, kada nivo Dunava na tom mestu padne, vide se kako iz vode vire delovi potopljenih brodova.

Izvor: www.rtv.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries