Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Đubre zatrpalo dunavske obale

Nadošla voda donela sa sobom tone smeća. Plastične i staklene flaše, po neka klompa, potrošeni sprej, automobilske gume, delovi nameštaja, čak i kućna tehnika potpuno su izmenili pejzaž keja.

ĐUBRE koje je plovilo Savom prethodnog vikenda, prelilo se u Dunav, napravivši pravu deponiju duž šetališta od SRC "Milan Gale Muškatirović" do marine "Dorćol". Vlasnici čamaca svakodnevno sklanjaju stabla, granje i ostrva smeća kako bi isplovili sa pristaništa.

Visok vodstoj učinio je beogradske reke ogledalima ružnih navika. Nataloženo đubre iz mnogobrojnih potoka, zapuštenih kanala i smetlišta na obalama završilo je u Savi i Dunavu. Plastične i staklene flaše, po neka klompa, potrošeni sprej, automobilske gume, delovi nameštaja, čak i kućna tehnika potpuno su izmenili pejzaž keja.

- Izgleda užasno, ne pamtim skorije da je ovako bilo - kaže penzionerka Teodora V. koja živi nedaleko od šetališta. Ne znam zašto neko to ne počisti kada je na suvom, na samoj obali. Da sam mlađa, sama bih...

Ništa lakše nije bilo ni kajakašima koji su se borili sa uzvodnom brzom vodom Dunava, ali i sa smećem oko kajaka. Gde god da zabace veslo, zakače za stablo ili vezu flaša. Ipak, ovih dana skrštenih ruku nisu bili vlasnici čamaca u marini "Dorćol". Svake godine dočeka ih isti posao, ali ovog leta nadošla voda je nanela najviše smeća od kada su na reci.

- Izvlačili smo sami kako smo umeli i mogli desetine stabala, samo da isplovimo - priča nam jedan od dorćolskih "mornara", ukazujući da ulaz u Marinu nije dovoljno zaštićen. - Nemamo mehanizaciju ni jake čamce da sve to sklonimo. Formirale su se čvrste bale smeća i granja uz obalu, plutaju i mrtve ribe i miševi i ko zna šta sve.

SUNČANjE UZ NEPRIJATNE MIRISE

BeograĐankama đubre uz obalu nije smetalo da se malo sunčaju. Sa peškirima na vrhu bedema, uživale su kao na plaži u popodnevnim sunčevim zracima. Problem predstavljaju neprijatni mirisi ustajale vode i žabokrečine.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries