Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Uskoro razgovori o kanalu Dunav - Vardar

Zvanični razgovori o izgradnji kanala Dunav - Morava - Vardar počeće uskoro, očekuje resorni ministar Milan Bačević. Na osnovu tog projekta, može da se sprovodi još hiljade drugih isplativih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, turizma, saobraćaja, rekao Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević rekao je da očekuje da uskoro počnu zvanični razgovori o izgradnji kanala Dunav - Morava - Vardar. 

Bačević je u razgovoru s novinarima povodom godinu dana rada rekao da je i Makedonija zainteresovana da se uključi u izradu kanala kojim bi Beograd plovnim putem bio spojen sa Solunom. 

Ministar je najavio da će u subotu, 12. oktobra, s kineskim zvaničnicima u Beogradu razgovarati o tom projektu. 

Kako je naveo, kineska kompanija "Čajna Gežuba korporejšen" je besplatno uradila studiju opravdanosti izgradnja kanala Dunav - Morava - Vardar koja je pokazala da je on tehnički izvodljiv i ekonomski isplativ. 

"Nema veće razvojne šanse za Srbiju od tog projekta na osnovu kojeg može da se sprovodi još hiljade i hiljade drugih isplativih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, turizma, saobraćaja", rekao je ministar. 

Bačević je rekao da Srbija nema novca da sama izgradi kanal Dunav - Morava - Vardar i da bi najbolje bilo da se on izgradi pomoću koncesije. 

Ministar je naveo da se ne usuđuje da prognozira koliko bi vremena da trebalo da se izgradi taj kanal, jer sve zavisi od toga šta će biti dogovoreno s potencijalnim investitorima i partnerima u tom poslu. 

"Taj projekat bi svrstao Srbiju u evropske velesile i time bi zemlja na svojevrstan način naplatila svoj povoljan geostrateški položaj", rekao je Bačević. 

Govoreći o izgradnji gasovoda Južni tok, Bačević je rekao da očekuje da će izgradnja početi u decembru i da Srbiju neće koštati ni dinara. 

Kako je naveo, sve troškove će plaćati ruska strana, a kasnije će Srbija preko naplate rente vratiti dug. 

Upravo se razmatra izgradnja južnih krakova gasovoda Južni tok kroz Srbiju kako bi se gas dopremio do Makedonije, Kosova i Crne Gore, rekao je ministar Bačević.

Izvor: www.rts.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries