Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Čišćenje reke Banjske od smeća

Kuršumlija -Iz reke Banjske, čije korito je na 200 metara od centra Kuršumlije, izvađeno oko 60 tona smeća, kaže direktor Direkcije za izgradnju Kuršumlije Goran Đorđević.

Korito te reke do sada nikada nije očišćeno. 

Kako je Goran Đorđević rekao za agenciju Beta, izumrle su sve autohtone vrste riba, ali su i kuće bile ugrožene. 

Za samo nekoliko dana, nakon angažovanja svih raspoloživih mašina na čišćenju reke Banjske, iz rečnog korita, pored mulja, izvađena je ogromna količina raznog smeća i prebačena na gradsku deponiju. 

"Narednih dana nastavljamo čišćenje rečnog korita i očekujemo da izvadimo još tri puta više smeća. Najveći problem je što se iz reke širio nesnosni smrad gotovo celim gradom, ali zbog velikih naslaga smeća i izlivanja vode, kuće na obali su bile ugrožene“, rekao je Đorđević. 

Predsednik mesne zajednice "Drinka Pavlović“ Radosav Milenković izjavio je za agenciju Beta da je rečno korito Banjske, u blizini centra Kuršumlije, decenijama služilo za odlaganje raznog smeća. Dodao je još i da je najveći krivac za to što u reci nema više života drvno-prerađivačka fabrika Kopaonik. 

"Građani su se u više navrata ranije obraćali nadležnim institucijama, ali i organizovali proteste s maskama na licu u centru grada. Međutim, njima do sada niko nije izašao u susret", rekao je Milenković. 

"Razni otpad se decenijama taložio u reci, što od nesavesnih građana, a najviše od drvo-prerađivačke fabrike Kopaonik. Dok smo mi ranije tražili pomoć nadležnih, ribe su uginule, ništa živo više nema u toj reci. Njena voda je gusta zbog mulja i taloga, kao i smeća crne boje. Nekada smo se kupali u toj reci, zalivali bašte vodom iz reke Banjske, a proteklih nekoliko godina nosili smo maske na licu, zatvarali prozore i vrata, zbog smrada koji se širio", dodao je Milenković. 

Oko petnaest kuća smeštenih na samoj obali te reke bilo je ugroženo, jer se zbog taloga smeća izlivala voda i podlivala ispod kuća. 
Predsednik opštine Radoljub Vidić rekao je za Betu da je sada krajnje vreme da se očisti reka Banjska. 

"Ta reka je odavno zapuštena, zbog čega se i stanovništvo lakše odlučivalo da baca smeće u njeno korito. Sada je druga situacija, reka se čisti i održavaćemo je u narednom periodu", kazao je Vidić. 

Opština Kuršumlija i Direkcija za izgradnju planiraju izradu projekta za trajno uređenje rečnog korita reke Banjske. Čišćenje te reke, koje finansira opština Kuršumlija, biće nastavljeni narednih dana, a smeće će biti odvezeno na gradsku deponiju.

izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries