Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Bez miniranja Žeželjevog mosta

Ronioci završili ispitivanje ostataka starog mosta, nema potrebe za novim miniranjem. Brodovi „Mostogradnje“ odvlače betonske gromade.

ZA uklanjanje betonskih ostataka starog Žeželjevog mosta, zbog kojih već mesecima ne počinje gradnja rečnog stuba za novi, koji će nositi isto ime, definitivno neće biti potrebno novo miniranje, potvrdio je za „Novosti“ Srećko Ugrica iz „Železnica Srbije“. To preduzeće je, u ime Vlade Srbije kao investitora, zaduženo za kontrolu gradnje novog železničko-drumskog prelaza, dugog 474 metra. 

- Izveštaj ronilaca koji su nedeljama ispitivali betonske komade koji su, praktično, okružili temelj rečnog stuba starog mosta, a on će, da podsetim, poslužiti i za podizanje stuba za novi, stigao je i izvesno je da novog miniranja neće biti - dodao je Ugrica. 

Dok se ostaci starog mosta ne uklone, ni podizanje tog stuba neće moći da počne. Alternativa miniranju je, inače, da oni, brodovima, budu odvučeni nekoliko metara nizvodno, u jednu od velikih rupa na dnu reke, nastalih pre više od pola veka, prilikom gradnje starog mosta, srušenog u aprilu 1999. godine, tokom agresije NATO na SR Jugoslaviju. 

- Pojedinosti te operacije treba da budu usaglašene narednih dana, a ono što je izvesno jeste da to, da bi se izbegao svaki rizik, neće biti rupa koja se nalazi na plovnom putu Dunava - kaže sagovornik našeg lista. 

Za ovu varijantu su, inače, još ranije predviđeni brodovi beogradske „Mostogradnje“, koji su već u Novom Sadu. Kad će oni početi da rade i koliko će im vremena trebati da posao završe, za sada je neizvesno.  

Posebno ako se na umu ima činjenica da iz betonskih blokova pohranjenih na dnu reke na sve strane štrči mnoštvo debelih armaturnih šipki, dugih i po nekoliko metara, koje će ronioci, pre prevlačenja, morati da iseku.

Izvor: www.novosti.rsJoomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries