Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Struja sa pritoka Lima

U Priboju i Novoj Varoši ponuđeno čak 37 lokacija za gradnju mini-hidroelektrana. U dve centrale na Bistrici za petnaestak dana počinje probna proizvodnja.

PRIBOJ - Od 317 lokacija za gradnju mini-elektrana, koje je pre nekoliko dana ponudilo Ministarstvo energetike, 37 ih je u slivu Lima. Baš sa pritoka najveće reke jugozapadne Srbije, uskoro će poteći i prvi kilovati iz dve mini-elektrane, dok su za tri dozvole dobijene. 

Na vodozahvatima ukraj Zebuđe, Ljupče, Provoševske, Ratajske i Vrbničke reke, te Gračanice, Mileševke i Seljašnice, u opštini Prijepolje, gde su odavno umukla čeketala i vodeničko kamenje, jazovi zarasli u jove, a priče o pomeljarkama i vampirima pale u zaborav, može se graditi 20 ovakvih elektrana. Snaga im im je od 170 do 1.300 kilovat-časova, koliko bi bila na najvećoj elektrani, na Seljašnici. 

U opštini Nova Varoš, prema interesovanju investitora, već je izvesno da će agregati tri elektrane planinske tokove pretvarati u struju i kilovate slati u mrežu dalekovoda. 

- U Priboju su pripreme za gardnju počele pre nekoliko godina. Za MHE „Radanoviće“ i „Crnetiće“ izdate su građevinske dozvole, a za „Šljivovicu“, energetska i lokacijska saglasnost. Ove elektrane na reci Ljutini u Hercegovačkim Golešima, snage su 3,7 megavata - kaže Vitomir Pijevac, koordinator za MHE u Skupštini opštine Priboj. 

Investitor je „Turboinstitut“ iz Ljubljane, a radovi, koji će početi s proleća, povereni su beogradskom „Gemaksu“. Svi koji žele da grade mini-centrale u Priboju, uskoro će dobiti sve „crno na belo“, od slobodnih lokacija, tehničkih karakteristika, do papira koji su im potrebni. Zanimanje ulagača je veće za MHE koje imaju veći pad, ali i za one koje su bliže saobraćajnicama i dalekovodima. 

Za gradnju dve HE na Limu, kod Priboja, snage po sedam megavata, izdate su energetske dozvole. Akumulacije su im, prema rečima Vitomira Pijevca, sto puta manjim od HE „Potpeć“. Za HE „Ramoviće“ je urađen plan detaljne regulacije, a za „Mramorje“, odluka će se uskoro naći pred odbornicima Skupštine opštine. 

Prošle jeseni na reci Bistrici, nedaleko od Nove Varoši, počela je izgradnja HE „Crkvine“ i „Rečica“, snage 2.360 kilovat-časova, koje će godišnje proizvoditi 11 miliona kilovat-sati struje. Kragujevačka firma „nj&nj energy“ ulaže 3,25 miliona evra, a vlasnik Bojan Milanović, kaže za „Novosti“ da su građevinski radovi u završnoj fazi, da je počela montaža opreme, dok se probna proizvodnja očekuje za nekoliko nedelja.


Izvor: www.novosti.rsJoomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries