Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Vojska ima plan i za poplave

Danas u Titelu završnica vežbe „Reka 2012”, koja se sprovodi na 48 lokacija širom Srbije. – Angažovano više od hiljadu vojnika, spasilaca i volontera.

Vodostaj Dunava, Save, Tamiša, Begeja i Tise je, zbog intenzivnih padavina u oblasti Alpa i Karpata, drastično porastao zbog čega je u područjima njihovog toka kroz Srbiju došlo do poplava, porasta podzemnih voda i aktiviranja klizišta. Nasipi uz Tisu, kod naselja Knićanin, su popustili i došlo je do izlivanja reke – dvojica građana su poginula, jedan je teško povređen, a četvoro se vodi kao nestalo. 

Ovo je scenario vežbe „Reka 2012”, zapravo segment koji se odnosi na aktivnosti kod Titela, koje će danas biti predstavljene najvišim državnim rukovodiocima. Reč je o vežbi Vojske Srbije (VS), u kojoj učestvuju i civilne strukture – Sektor za vanredne situacije MUP-a, Gorska služba spasavanja i Crveni krst Srbije (CKS). Vežba je počela u ponedeljak i završava se danas, a sprovodi se na 48 lokacija širom Srbije. Angažovano je čak 950 pripadnika VS, 130 vatrogasaca-spasilaca, 130 aktivista CKS i 40 članova GSS. Osim njih, danas će biti angažovani Žandarmerija i Helikopterska jedinica VS. 

– Cilj vežbe je obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica VS radi unapređenja sposobnostiza planiranje operacije podrške civilnim organima u suprotstavljanju neoružanim pretnjama bezbednosti i koordinacija aktivnosti sa snagama Sektora za vanredne situacije MUP-a i drugih učesnika na pripremi i izvođenju zajedničkih operacija – kaže pukovnik Saša Stefanović, komandant združene vežbe „Reka 2012”. 

On naglašava da VS prepoznaje svoju ulogu u vanrednim situacijama i da želi da unapredi koordinaciju u takvim slučajevima. Širom Srbije „proigravaju” se situacije koje se dešavaju u slučaju velikih poplava, a to su saniranje zatrovane vode za piće, evakuacija stanovništva, spasavanje sa klizišta, izvlačenje ljudi iz provalija, popravka puteva... Angažovane jedinice po obavljenoj vežbi izveštavaju svoje komande čime se uvežbava „uvezivanje” celog sistema u ovakvim situacijama. Vežba je bila prilika i da se uspostavi kontakt opštinskih štabova za vanredne situacije sa oficirima preko kojih će u slučaju stvarne potrebe moći da traže angažovanje VS. 

Danas u Titelu, između ostalog, biće prikazana sredstva i metode koje do sada nisu korišćene u vanrednim situacijama – izbacivanje padobranom iz aviona AN-26 tereta neophodnog stanovništvu na područjima „odsečenim od sveta”, zbrinjavanje ugroženih na brodu rečne flotile, dok će volonteri CKS podići „mobilno selo”, svojevrsno šatorsko naselje za prihvat stanovništva čije su kuće oštećene poplavom.

Izvor: www.politika.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries