Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

10 Pravila za Nevreme

DESET PRAVILA ZA PLOVIDBU PO NEVREMENU

Deset pravila kojih se treba pridržavati kod plovidbe po nevremenu, jer koliko god pazili, uvek će vam se desiti da vas zahvati oluja (članak preuzet iz Sail-World )

1. Vreme, Vreme, Vreme. Morate znati kakvo vas vreme očekuje, pre nego napustite marinu i za vreme plovidbe. Iako je to očito, nevjerojatno je koliko brodova napusti luku bez znanja o vremenu koje ih očekuje. Prognoza se može doznati iz puno izvora, direktno u marini, na Internetu, prekoko VHF stanice...2. Nikada ne napuštajte luku ako je prognoza vremena nepovoljna. Nikada ne postoji loše vrijeme koje je već prošlo. To također podrazumijeva da ne planirate biti na nekom mjestu za koje je prognozirano loše vrijeme. Sve svoje aranžmane planirajte tako da ukrcate posadu ili goste koji su spremni bez obzira na vrijeme. Ako se toga ne mogu držati, nisu prikladni za krstarenje.

3. Kada ste na moru, nastavite s provjeravanjem. Minimalno svakog sata, provjerite nebo i barometar. Siguran (i ispravan) način je da onaj u gvardiji ima striktno zaduženje da u dnevnik redovito upisuje vremensko stanje. Na taj se način nećete iznenada zateći "na spavanju".

4. Kratite (jedra) prije nego se vrijeme pogorša. Čim vidite da dolazi oluja ili nevera, učvrstite labave stvari i opremu na palubi i u kabini, provjerite sve prozore i otvore da su dobro zatvoreni, zatvorite odvodne ventile za vodu (i dovodne za morsku vodu ako ih ima), te provjerite konopce, tako da sve to ne morate raditi u divljim uvjetima, a ujedno izbjegavate potpuni kaos na brodu.

5. Skratite jedra preko noći. Osim ako jedrite po jako mirnom i predvidivom vremenu, kratiti jedra prije mraka dobra je ideja - kraćenje ili skidanje tanguna noću ne bi trebalo biti problematično, ali to je uvijek teže napraviti po mraku nego po dnevnom svijetlu (a i posada je onda pospana i nepredvidiva). Jer, krstarenje je sušta suprotnost regatavanju. U regatama jedra su postavljena da budu idealna pri dobrom vremenu i predimenzionirana kod lošeg. Pri krstarenju jedra se namještaju da budu dostatna za loše vrijeme a pod-dimenzionirana za dobro vrijeme.

6. Držite sve ventile za morsku vodu zatvorene. Kod lošeg vremena dobro je cijelo vrijeme imati sve te ventile zatvorene, osim onih koje trenutno trebate, kako bi osigurali vodonepropusnost unutrašnjosti broda.

7. Ne tražite sklonište. Ako ste već u nevremenu, idite u privjetrinu u najdublju vodu koju možete naći. Ako vam je brod u dobroj kondiciji to je puno sigurnije od bježanja od oluje u mirnije vode. Ulazak u luku po oluji povezano je s lošom vidljivošću zbog mora koje se lomi ili prepreka koje mogu biti puno opasnije od otvorenog mora (prije će vas ubiti nasukavanje ili udarac o podvodnu prepreku nego teško more).

8. Budite dobro obučeni. Budite sigurni da je tjelesna temperatura vas i vaše posade dobro zaštićena. Puno je lakše da vam je cijelo vrijeme toplo nego vratiti tjelesnu temperaturu na normalu nakon što se namočite ili pothladite. Termosica ili topli napitak je vrlo poželjna stvar u kokpitu za vrijeme oluje.

9. Brinite se o vlastitoj sigurnosti. Držite se sigurnog mjesta i budite svezani. Također i sva posada bi trebala biti zavezana za ogradu i po potrebi na sebi imati sigurnosni prsluk.

10. Nikada, baš nikada ne idite na pramac bez da netko ne ostane u kokpitu.
Gore navedeno samo su zdravo-razumska pravila koja se odnose na normalne nevere koje svaki nautičar doživi s vremena na vrijeme, do vjetrova jačine iznad 10 Bf koji traže drugu strategiju, a za koje se nadamo da ćete ih uspješno izbjeći u vašoj nautičkoj karijeri.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries