Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu11302023

Last update06:30:53 PM

Atlantida

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Atlantida je ostrvo legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i mestu postojanja se još ništa ne zna.

Prvi put Atlantidu je pomenuo drevni grčki filozof Platon, koji saopštava da je ona bila razorena prirodnom katastrofom (verovatno strašnim zemljotresom ili velikom poplavom), pre više od 9.000 godina pre Platonovog vremena.

Platonov zapis

U delu: "Kriton" Platon opisuje rat između Atlanta i ostatka tadašnjeg sveta i kaže da se dogodio pre 9.000 godina. Podatak se odnosi na rat, a ne na katastrofu, koja je prouzrokavala potonuće ostrva iako je taj rat prekinula prirodna katastrofa.

Ostali antički autori koji su pisali ili pominjali Atlantidu: Prokl (485 - 412. p. n. e.), Strabon (25. godina ne.), Plinije Stariji (79. godine n. e.), Diodor sa Sicilije i mnogi drugi.
Prema Platonu Atlantida je bila veliko ostrvo, veličine kao Libija i Azija zajedno, i nalazilo se sa one strane Herakleovih stubova (Gibraltar). To je bila plodna i bogata zemlja, koja je davala dve žetve godišnje. Stanovništvo se bavilo zemljoradnjom, stočarstvom, i zanatima. Kopali su i topili rude. Najcenjeniji metal je bilo zlato, koga je bilo u izobilju i jedan metal sa nazivom orihalk koji se mogao naći svuda po ostrvu.

U sredini ostrva nalazila su se dva izvora: jedan sa hladnom i jedan sa toplom vodom. Oko njih su stanovnici izgradili bazene za kupanje od kojih su neki bili pokriveni. Postojalo je više gradova i tri pristaništa.

Zemljom je upravljao Atlant uz pomoć 10 careva. Sastajali su se svakih 6 godina i donosili zakone i sudili.

Stanovništvo je uživalo u sreći i bogatstvu sve dok njihovi carevi, nisu rešili da zarate sa ostatkom sveta. Vojsku ostatka sveta su predvodili Jelini, a na njihovom čelu su bili Atinjani. U strahovitoj bici Grci su odneli potpunu pobedu i sprečili da se Atlantiđani prošire sa "ove strane Herkulovih stubova".

U jeku najžešćih bitaka zatutnjli su strašni zemljotresi i Atlantida je potonula u more.

Razlozi nestanka

Postoji mnogo legendi o Atlantiđanima i o tome kako je njihova napredna civilizacija nestala. Po jednoj legendi, uništili su sami sebe pogrešnom upotrebom nekakve strašne energije, a po drugoj, bogovi su ih kaznili jer su počeli da ratuju protiv svojih prijatelja i da ubijaju ljude zbog svoje pohlepe i za većim bogatstvom. U srednjem veku ljudi su bili sigurni da je Atlantida zaista postojala, i čak se verovalo da je taj mistični kontinent stajao na mestu današnjeg Atlantskog okeana (odatle i ime - Atlantida). Tada su istraživači plovili svuda po svetu u potrazi za ovom misterijom, nalazeći usput Severnu i Južnu Ameriku, Kinu, Japan i Australiju.

Moderni mit

Moderni mit o ovom kontinentu počeo je 1882. godine objavljivanjem knjige Atlantida koju je napisao Amerikanac Ignacijus Doneli.

Drevna civilizacija

Danas ima dosta arheologa širom sveta koji misle da je mit o Atlantidi nastao sa velikim vulkanskim erupcijama u Egejskom moru koje su uništile tada moćnu i bogatu minojsku civilizaciju na današnjem ostrvu Santorini oko 1450. p. n. e.

Izvor: www.wikipedia.org

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries