Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu11302023

Last update06:30:53 PM

Pirati napali brod, ne zna se ko je spasio brod

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iranska mornarica saopštila je danas da je spasila teretni brod, koji je plovio pod američkom zastavom, od napada gusara u Omanskom zalivu, dok novinske agencije javljaju da još nije sigurno ko je spasao brod i da li se uopšte radilo o piratskom napadu.

"Iranski ratni brod odgovorio je na poziv za pomoć 15 metara dugog broda Maersk Teksas koji je plovio pod američkom zastavom, a koji je napalo nekoliko piratskih brodova", saopštila je iranska mornarica, prenosi AFP, pozivajući se na agenciju IRNA. 


Međutim, Kombinovane pomorske snage - koalicija pomorskih snaga predvođena SAD, takođe tvrdi da je spasla brod, dok danska kompanija "Moler-Maersk", u čijem je brod vlasništvu, kaže da je napad odbijen zahvaljujući reagovanju naoružanih strazara na samom brodu. 


Portparol Kombinovanih pomorskih snaga Mark Hanki nije mogao da potvdi pisanje iranske agencije da su pirati pobegli posle intervencije iranske mornarice. 

On je, takođe, doveo u sumnju da je uopšte reč o piratskom napadu. 


"Činjenice tek treba da budu utvrđene. Piraterija se procenjuje po nizu faktora. Na osnovu dostupnih činjenica nije jasno da li je reč o pirateriji", rekao je on, prenosi AP. 


Hanki nije želeo da špekuliše ko bi mogli biti napadači, ako ne pirati, ali je rekao da u tom području često ima švercera i ribara. On je, međutim, priznao da pomoć Irana u ovom slučaju ne bi bila neuobičajena.


"Ako čujete poziv za pomoć na otvorenom moru učinite sve da pomognete. Ako su Iranci odgovorili na poziv u pomoć, to je potpuno normalno", dodao je on. 


Američki brodovi su u više navrata pomagali iranskim trgovačkim brodovima u sličnim situacijama, poslednji put u januaru kada je američki ratni brod obezbedio oslobađanje 13 iranskih ribara koje su pirati držali zatočenim 45 dana.

 

Iranska mornarica je, prema tvrdnjama Irana, u poslednje tri godine izvela više stotina akcija protiv pirata, prenose agencije.

Izvor: www.blic.rs 


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries