Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12102023

Last update06:30:53 PM

Dunav nedovoljno iskorišćen za saobraćaj

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kompanije iz Novog Sada bi, dopremanjem sirovina i robe vodenim putem mogle da ostvare višestruke uštede.

Ovu mogućnost, međutim, kako upozoravaju stručnjaci, gotovo da i ne koriste, tako da se Dunavom prevoze gotovo samo poljoprivredni proizvodi i mineralno đubrivo, pišu "Novosti". Novosađane bi, kako se ovih dana može čuti, štednji mogli naučiti Italijani, koji su zainteresovani za ovaj vid transporta iz Novog Sada. 

Direktor Luke Novi Sad Milenko Milivojević kaže da je glavni razlog za to što Dunav, koji je idealna veza sa svetom, nije dovoljno iskorišćen, leži u tome što kompanije u Novom Sadu imaju malu ekonomsku moć, kao i u tome što u njima gotovo niko i ne uzima u obzir mogućnost kontejnerskog transporta robe rekom. "Ne samo u Novom Sadu, u celom regionu nema dovoljno velikih privrednih subjekata, koji bi mogli da za transport neophodne robe koriste barže kapaciteta nekoliko hiljada tona", kaže Milivojević. 

Kontejnerski transport rekom, koji u mnogome pojeftinjuje prevoz, međutim, niko, čak ni u kompanijama koje bi mogle da ga koriste, ne razmatra, pa u Novi Sad stiže, ili iz Novog Sada odlazi znatno skuplja roba. Transport jednog kontejnera Dunavom, u odnosu na transport drumom, koji je, prema Milivojevićevim rečima uobičajen način dopremanja robe u Novi Sad, jeftiniji je i do četiri puta, odnosno, i do 1.600 evra po kontejneru, u zavisnosti od udaljenosti na koju se roba prevozi. 

"Drumski prevoz, u stvari, najviše pogoduje špediterima, koji svoje usluge onda naplaćuju na dve strane", objašnjava Milivojević. Špediteru, tako, plaća i vlasnik robe, ali i vlasnik šlepera, koji prevozi kontejer. Stvari bi, kako kaže on, mogle da se promene, pošto se Luci Novi Sad obratila grupa biznismena iz Italije, zainteresovana za mogućnost transporta robe na liniji Novi Sad-Konstanca. "Italijani otpremaju puno robe za Rusiju, koja zasad ide kamionima, a to mnogo košta", kaže Milivojević. Ovakav vid transporta mogao bi lako da zaživi, jer za to postoji dobra logistika, a i cenovno je neuporedivno povoljniji. 

Predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad, Dragan Lukač, takođe navodi kako je rečni transport u Novom Sadu zapostavljen, iako je daleko jeftiniji u odnosu na drumski, pa čak i na železnički transport. "Za ovako nešto treba nam osavremenjivanje lučkih postrojenja, a takođe i izgradnja novih skladišnih kapaciteta. To bi bila značajna investicija, ali, sigurno je da bi se, s obzirom na uštede, vrlo brzo isplatila", zaključio je Lukač.

Izvor: www.021.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries