Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue12052023

Last update06:30:53 PM

"Divlje groblje" brodova truje Savski rukavac u Beogradu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Osim zaljubljenika u reku, dom u Bežanijskom zimovniku pronašlo je i desetak ugroženih vrsta ptica, ali i mnogobrojne olupine brodova postojećih i ugašenih firmi. Iako nije po planu nadležnih, čini se da je ovo divlje groblje dovoljno zakamuflirano prirodom, pa se svi rukovode onom starom - što se ne vidi, kao i da ne postoji.

Iako je rečnim tankerima zabranjeno da se pojavljuju u rukavcima, za to niko ne haje, kao što niko ne haje ni za asfaltare, betonjerke i cementare koje se nalaze niže uz reku i koje je svakodnevno zagađuju.

 

- Do nedavno ovde su se nalazile prostorije i hala “Brodoremonta”, dela Jugoslovenskog rečnog brodarstva u kome su se popravljali brodovi. Oni su srušeni kako bi mogao da bude izgrađen Most na Adi, a da nisu odmah dobili novu lokaciju, ali je njihova mehanizacija ostala da zagađuje reku i obližnji proplanak na kome su prezimile mašine prekrivene običnim najlonom - objašnjava jedan od vlasnika brodova u zimovniku.

Zaljubljenici u reku plaše se da će doći do ozbiljnog zagađenja rukavca.


- Pre nekoliko godina, jedno od mnoštva preduzeća koja nesmetano rade u okolini “greškom” je izlilo veliku količinu nafte u rukavac. Tada je došlo do ogromnog pomora ribe, a pre godinu dana uginuo nam je i jedan od labudova - objašnjavaju pecaroši.

Iako bi, kao delu reke Save, voda u rukavcu trebalo da kruži, to nije slučaj. U 19. veku postojala je cev kojom je rukavac bio povezan sa Savom na oba kraja i tako “disao”, ali je izgradnjom Šljunkare cev zatrpana pa danas nije u funkciji.


- Ovde se izliva kišnica iz celog Novog Beograda, što nije problem, jer je to čista voda. Problem je kada mnoge firme počnu da koriste taj odvod kako bi se rešili otpada za čije odlaganje se plaća veliki novac. Zato u našoj vodi neretko završi antifriz, prerađeno ulje, nafta... - objašnjava jedan od zaljubljenika u ovaj deo grada.

 

Oko 1.000 olupina, šlepova i napuštenih splavova sa beogradskih reka mogli bi da budu uklonjeni sa obala čim se završi konkurs za dodelu mesta za splavove.

 

Iako nadležni godinama govore o formiranju groblja brodova, mesta na kome bi “nasukali” sve napuštene brodove, olupine i barže, tužna istina je da ovakva mesta već postoje, ali divlja. Jedna od gradskih oaza čiju je lepotu progutao ljudski nemar je i Savski rukavac, poznat i kao Bežanijski zimovnik, nadomak novog Mosta na Adi.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries