Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12102023

Last update06:30:53 PM

Gusari sa Dunava otimaju milione

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ORGANIZOVANO krijumčarenje akcizne robe na Dunavu, razrađena šema preprodaje krijumčarene robe i teško dokaziva saradnja krijumčara i posada, od smederevske luke, najprometnije na području vodotoka bivše Jugoslavije načinili su raj za kriminalce. U policiji kažu da su spremni za konačni obračun s kriminalcima.

Smederevska policija prošle sedmice uhapsila je trojicu vođa kriminalnih grupa iz Smedereva i Kovina koji su sa rumunskog broda "Merkur" ukrali deset tona gvožđa. Oni su sa jedanaestoricom svojih ljudi, usred dana, sa tri čamca napali brod koji je vukao sedam barži. Krijumčari su upali na barže u pokretu, plen prepakovali u čamce, a trebalo im je desetak minuta za ovu bezobzirnu krađu i bekstvo, kažu policajci koji su lopove pratili i snimali kamerama sa dve tajne lokacije. 

Uprava carina i policija drže pod pojačanim prismotrom reku, ali uprkos tome uigrana šema krijumčara nije razbijena. Veoma su dobro organizovani, a robe ima u ogromnim količinama. Ovde se godišnje zaustavi 3.000 plovila i pretovari pet miliona tona robe i sirovina. Policija sumnja na saradnju krijumčara i posada, ali za to nema dokaza jer oni ćute zbog obostrane koristi. 

Tako je nedavno kapetan broda JRB "Karlovac" uhapšen pod optužbom da je od pančevačkih švercera dobio 7.200 evra da zažmuri tokom krađe 27 tona goriva sa njegovog broda. Krijumčari su imali pomoć službenika pančevačke policije, koje su platili po 150 evra za slobodan transport ka Banatu. 

Na ovom području ima nekoliko velikih švercera povezanih sa zapovednicima brodova. 

- Inostrani brodovi stalno su na vezi sa lokalcima kako bi ugovorili primopredaju. Nafta s barže toči se direktno u cisterne. Ako se prodaju rezerve, kasnije se poslodavcu prijavi veća potrošnja, ili naplati osiguranje, kažu poznavaoci prilika na Dunavu. 

Lopovi su "naoružani" burićima, ručno pravljenih tankova, čak i skrivenim cevovodima. 

- Koriste čamce nosivosti do 15 tona, što su praktično male barže, sa pentama jačine 150 konjskih snaga. Prilikom poslednje krađe u jedan čamac stalo je više od tri tone gvožđa - kaže portparol PU Smederevo Saša Nikolić. 

Nikolić navodi da grupe uglavnom imaju tri do četiri člana, i da policiji nisu prijavljivani sukobi među konkurencijom, ali se dešavalo da jedni drugima potapaju čamce. 

Na meti su najčešće bugarske, rumunske, hrvatske i ukrajinske kompanije. 

- Kradu koks, kukurz, naftu, otpadno gvožđe, veštačko đubrivo. Preprodaju vrše uglavnom na stovarištima u ovom kraju, kojih najviše ima u selu Osipaonica. Plen sa hrvatskog broda, kad je ukradeno 300 metara kablova i 55 poklopaca, našli smo na otpadu u Osipaonici - kaže portparol Saša Nikolić napominjući da je najskuplja roba na crnom tržištu bakar.

Da je dunavska mafija, procvetala pre dvadesetak godina u vreme sankcija, sve bezobzirnija, dokazuje i činjenica da se sve češće krađe dešavaju danju. Krijumčari imaju i doušnike na obali koje plaćaju za dojave, a među njima je bilo i policajaca. 

Tako je pre godinu dana uhapšena kriminalna grupa osumnjičena za legalnu kupovinu dizel goriva sa stranih brodova. U njoj su bila čak četiri policajca, među kojima vođa Sektora Dunav odnosno glavni za kontrolu reke sa obale. Ova grupa je, prema policijskim procenama, zaradila tokom višegodišnjeg nezakonitog posla oko milion evra. 

Uprava carina je saopštila da je tokom 2011. godine otkriveno nekoliko grupa švercera i zaplenjeno oko 60 tona goriva. Procena je da se godišnje na crnom tržištu proda još dva puta toliko goriva, i državna kasa ošteti za desetak miliona evra.   

POLICIJA MOTRI SA OBALE 

DOK carinici gliserma jure lopove, smederevska policija može samo sa obale da nadgleda 50 kilometara neobezbeđenog toka jer nema patrolni čamac. 

- Čamac je donirao "Ju-Es stil". Opremljen je potrebnim uređajima, preostaju još obuka policajaca i obezbeđivanje zimovnika - navodi portparol policije Saša Nikolić.

STATISTIKAU 2011. godini evidentirano je šest krivičnih dela na Dunavu koja su rasvetljena - kaže portparol policije. Nepoznanica za policiju je tamna brojka, odnosno koliko je zaista dela počinjeno, a koliko otkriveno.


Izvor: www.novosti.rsJoomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries