Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed10042023

Last update06:30:53 PM

Priča o brodu „Sent Ištvan“

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Subotica - U subotičkom Gradskom muzeju otvorena je izložba Istorijskog i pomorskog muzeja Istre u Puli o jednom od četiri najmodernija bojna broda Austrougarske monarhije „Sent Ištvanu“.

Ovaj brod je potopljen na Jadranu 10. juna 1917. godine. U okviru izložbe postavljeno je 37 restauriranih predmeta, koji su izvađeni iz olupine broda, a izloženo je i tridesetak slika i predstavljen film snimljen upravo prilikom potapanja Sent Ištvana. 

Na ovom brodu veliki broj mornara bio je upravo iz Vojvodine. Brod je nastao u Riječkom brodogradilištu, a porinut je 1914. godine. Bio je najveći i najsavremeniji ratni brod u to vreme. Nakon nekoliko uspešnih bitaka, 1917. godine Sent Ištvan je krenuo u ofanzivnu misiju razbijanja Otrantskih vrata, s još nekoliko moćnih kraljevskih brodova. Ali, flota nije znala da ih u zadarskom arhipelagu čeka zaseda od nekoliko vrhunskih italijanskih torpednih čamaca. Oni su s dva snažna torpeda zauvek uništili ponos austrougarske flote, stvorivši jednu od najdramatičnijih priča Jadrana. Izbezumljeni austrougarski zapovednici su poverovali da ih je napala podmornica. Četiri sata trajala je agonija nakon čega je brod potpuno potonuo. Sent Ištvan je bio prvi ratni brod koji je torpedovan. Njegove ostatke pronašao je 1970-ih godina slavni tvorac dokumentarnog serijala „Tajne Jadrana“ Mario Saletto.

Izvor: www.danas.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries