Ako ste mislili da je priča završena... Nije

Nameravam da davim sve one koji imaju iskustva sa razbucavanjem plastičnih čamaca jer sam ja tu, za sada, totalna dileja.
Prvo pitanje je kako vaditi šrafove kada se skidaju bitve, ograde i šta ti ja znam još sa broda. Neke sam lako izvadio, negde se okreće i matica i šraf pa moram angažovati kumašina,nekog drugara ili decu da mi pomognu. Najgore mi je sa onim šrafovima koji su toliko zapekli da ih ne mogu odšrafiti. Odnosno, skinuo sam matice odozdo u brodu ali gore na palubi nema šanse. Da udaram čekićem? Pravo da kažem ne znam da li smem da ne oštetim brod pa onda hebaj ga.
Na onom okruglom otvoru za ventilaciju imam solarni ventilator koji radi besprekorno. Ali baš na šrafovima koji ga drže, kaplje voda na nebo i klizi bočno. Ti šrafovi se sa palube ne mogu skinuti. Liče mi na torban šrafove.
Juče i danas sam razbucao brod iznutra. Neki šrafovi su povađeni, neki ostali razglavljeni i neki zapekli. Valda neće kiša do sutra.
Nisam želeo ništa da diram ali đavo mi juče nije dao mira i ja uzmem crevo i dobro isprskam brod odozgo.
Ima dosta curenja. Ajde što curi oko nekih prozora, ali curi i na mestima gde su šrafovi od ograde, bitve i najgore na mestu gde je cevčica za odvod vode sa pramca. Ta je cevčica očito nesrećno menjana i voda je probila unutar broda i sigurno bi mi kvasila posteljinu.
Zato promenih plan. Još mesec dana će biti na suvom. Do tada menjam sve šrafove, stavljam prohromske, zaptivam i toliko od mene do daljnjeg.
Prozori su mi od pleksiglasa koji jeste mestimično izgreban, ali sada je oskudacija pa će biti polirani na vodi kad se steknu uslovi.
Ako ima neka caka za vađenje mrskih mi šrafova javljajte. Narednih dana ću smisliti i druga pitanja.
Ja sam poznati smarač. Ali šta da radim kad hoću što pre da zaplovim.
Razum ipak nalaže da se mora pregledati osovinski vod, podvodni otvori (baš sumnjivi), zadihtovati to što treba, staviti platformu pa tek onda voda.