Autor Tema: Uvoz RIB čamca iz Slovenije (Italije, Hrvatske)  (Pročitano 12550 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vrlorad011

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
Uvoz RIB čamca iz Slovenije (Italije, Hrvatske)
« poslato: 09, 07, 2013, 15:54:00 posle podne »
Dragi prijatelji,

Iako je na forumu bilo u nekoliko navrata reči o uvozu čamaca i vanbrodskih motora iz inostranstva ipak nisam uspeo da nadjem bas sve potrebne informacije.

Mene konkretno zanima kompletna procedura uvoza RIB čamca do 5 m dužine iz Slovenije, sa vanbrodskim motorom i prikolicom. Ono što je bitno to je da bi po čamac išao lično, svojim vozilom koje ima  kuku za vuču.

- Šta je potrebno da čamac ima od dokumenata (prikolica i motor)?
- Koja je procedura carinjenja (čamac, motor, prikolica)?
- Da li ima razlike ukoliko se čamac kupuje od pravnog lica ili od fizičkog lica u inostranstvu. Ja imam mogućnost da čamac kupim preko računa svoje firme. Čak mi je to i lakša solucija.
- Koliki su troskovi carine, spedicije...
-Mogućnost povraćaja PDV-a (na slovenačkim oglasima svuda stoji da je PDV uračunat u cenu

Takodjer me interesuje da li je ista procedura za uvoz iz Hrvatske i Italije obzirom da su sve tri zemlje članice EU.

Nadam se da je neko iskusio čitavu proceduru i da će moći sa ostalima da podeli iskustvo.

Van mreže evrotec

• Oficir sa Malih Voda
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: Uvoz RIB čamca iz Slovenije (Italije, Hrvatske)
« Odgovor #1 poslato: 10, 07, 2013, 06:45:33 pre podne »
Ja sam u maju carinio gliser kupljen u nemackoj . Od koga kupujes nije bitno napravite ugovor da je on tebi prodao i da ti saobracajnu u kojoj stoje podaci o plovilu i motoru sa time dodjes na granicu i kazes cariniku da ces cariniti odes kod spedicije oni ti naprave propratnicu gde ces cariniti u kom mestu i koja spedicija ce ti cariniti i to platis u visini 50 evra ujedno ti naprave propratnicu za prikolicu i od nje moras imati saobracajnu  sa tim papirima vozis u mesto carinjena javis se spediciji i oni ti odrade posao za par dana oni procenjuju vrednost i na to 5% carina + pdv i to je to

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #2 poslato: 10, 07, 2013, 07:21:25 pre podne »
Svemu ovome što je Evrotec napisao treba dodati i ono zbog čega su mnogi zažalili što su odlučili da uvezu čamac.
A to je ta procedura na carini.

Dešavalo se ljudima da zapnu prvo na procenjenoj vrednosti plovila koja služi kao osnovica za obračun carine i poreza. Često se ta procena mnogo razlikuje od cene naznačene u ugovoru i na računu koji ćete imati.
Ne zaboravite - carinik ima diskreciono pravo da sam odluči da li će prihvatiti račun ili ugovorenu cenu ili će na osnovu kataloga odrediti drugačiju carinsku vrednost!

Zbog toga je više puta došlo do spora sa carinom i tada plovilo ostaje pod carinskim nadzorom sve do okončanja spora - najčešće se to završi tako da čovek mora da plati ono što carina traži. A u medjuvremenu plaćate ležarinu pod nadzorom.

Zato pokušajte da pripremite papire koji će biti dovoljno uverljivi. Može da pomogne ako imate kod sebe npr. kopije raznih oglasa u kojima se vidi taj i takvi čamci i po kojim cenama se prodaju.

Obratite pažnju i na širinu čamca na prikolici.
Zakon nalaže da ukoliko je širina veća od 2,5 m morate da obezbedite specijalno vozilo i pratnju, a to košta prilično mnogo. I prikolica mora da bude odgovarajuća za takvo plovilo (jednososovinska, dvoosovinska, sa inercionom kočnicom ili bez nje i td.).
Neki su se oglušili i zbog toga posle platili kazne, a drugi su imali sreće pa ili ih niko nije zaustavio ili su se izvukli plativši mito policiji...

Kako god bilo, kupovina i dovoženje čamca u ličnoj režiji mogu da uštede dosta para ali mogu i da koštaju znatno više nego što ste u prvi mah pomislili. Ne dajte da vam to pokvari zadovoljstvo zbog kojeg ste doneli odluku da udjete u sve to.

Predlažem da pre nego što krenete po čamac obidjete nekoliko špeditera i raspitate koji od njih ima iskustva u postupanju kod uvoza čamaca. Oni mogu da vas posavetuju i na koji prelaz da idete i od njih možete da dobijete gotovo tačnu procenu koliko bi sve to moglo da vas košta.

A ovde na forumu bilo je dosta pisano o svemu tome i bilo je različitih iskustava. Prelistajte malo i naći ćete dosta odgovora na pitanja koja ste postavili.

Srećno!

Van mreže evrotec

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #3 poslato: 10, 07, 2013, 08:00:00 pre podne »
Upravu je Laza sve se to treba voditi racuna a carina ukoliko nije dosad carinila takav objekat da bi imala osnovu vrednosti odlazi na net i uzima vrednost od tri identicna objekta i prosek toga je tvoja osnova za carinu  srecno

Van mreže Vrlorad011

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #4 poslato: 10, 07, 2013, 08:51:05 pre podne »
Hvala na dosadasnjim odgovorima.

Kakva je procedura sa prikolicom? Da li se za nju radi neka privremena registracija da bi se dovezla ili je dovoljna odjavljena saobracajna dozvola.
I da li je carinska stopa 5% na sve ili samo na camac?

Van mreže evrotec

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #5 poslato: 10, 07, 2013, 08:59:39 pre podne »
Carina je ista
A prikolica da bi je koristio na javnim putevima mora biti registrovana a ukoliko ne zelis da je carinis mozes je vratiti

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #6 poslato: 10, 07, 2013, 11:06:46 pre podne »
Carina je ista
A prikolica da bi je koristio na javnim putevima mora biti registrovana a ukoliko ne zelis da je carinis mozes je vratiti

U toj varijanti sa vraćanjem prikolice, mislim da je potrebno da imate ovlašćenje kojim se potvrdjuje da imate pravo da vučete tu prikolicu (slično kao i kada upravljate tudjim vozilom).
I ne znam da li ima potrebe da podsećam na to da za vučenje prikolica, u zavisnosti od težine i broja osovina treba da imate i odgovarajuću vozačku dozvolu.

Van mreže evrotec

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #7 poslato: 10, 07, 2013, 13:15:08 posle podne »
Slazem se sa tobom Lazo  ok

Van mreže tangabravo

• Rečni Drekavac
  • www.mojaladja.com
    • tangacharlie
  • Brod tip: mikrotoner-sailfish
  • Marina: ispod prozora
  • Veličina: 18 stopa
« Odgovor #8 poslato: 21, 09, 2013, 14:07:21 posle podne »
Predhodnici su skoro sve obuhvatili i glavno je da cena u ugovoru ne odskače mnogo od tržišne vtgednosti i zatop spremi nekolikmo sličnih p'rimera sa berze iz te zemlje a ako hoćeš da tvoj čamac prikažeš na berzi onda ga prvo provuci kroz vord i lepo friziraj po želji aji nepreteruj sa smanjnenjem cenetakodje u ugovoru mora da stoji prihvatljiva cena. Drugo nigde ne pominjida je ribarski čamac već za sport i rekreaciju pošto na carini ima ta stavka i za čamnac sa motorom je carina DO 4% zavisno od godištai veličine. Ja sdam uvezao iz Holandije i nisam imao nikakvih problema , samo nedaj da te carinici prave ludim, pošto oni to vole.Dobro more

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #9 poslato: 21, 09, 2013, 14:41:36 posle podne »

Da li bi carina priznala racun kada bi se overio kod notara u zemlji gde je kupljen
camac ?
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže evrotec

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #10 poslato: 21, 09, 2013, 15:23:16 posle podne »
Oni migu da priznaju tvoj racun ako hoce ali oni u njihovom sistemu mozda vec imaju takav camac i koriste isti sablon kao prethodno carinjenje ako ne odu na net globalno i nadju takva tri camca i prosek je koji ces ti platiti tako meni carinili gliser u maju

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #11 poslato: 21, 09, 2013, 15:26:35 posle podne »
tangabravo , jedrilice imaju povlascenu carinsku stopu od 3%...  ili od  5% ako su preko  7.5 metara

carinski tarifnik : http://www.upravacarina.rs/lat/Zakoni/Uredba%20CT2013.pdf

страна 1141

ima tu zanimljivih stavki kako definistati plovni objekat pri dolasku na carinu  ...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #12 poslato: 21, 09, 2013, 15:28:08 posle podne »
Oni migu da priznaju tvoj racun ako hoce ali oni u njihovom sistemu mozda vec imaju takav camac i koriste isti sablon kao prethodno carinjenje ako ne odu na net globalno i nadju takva tri camca i prosek je koji ces ti platiti tako meni carinili gliser u maju

e tu je trik .. kada je zole registrovoa ALOU AMSS je gledao u katalog i procenili su je na 1000 evra, kada sma ja registrovao procenjena je na 3000 evra... isti covek , isti katalog.... i kad sam se pobunio onda su smanjili na 1000...

e sad trik je sto i carina ima slicne kataloge pa treba biti operezan

Van mreže evrotec

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #13 poslato: 21, 09, 2013, 16:21:20 posle podne »
U mom slucaju je bilo da idu na net i traze taj gliser sa tim motorom jer ranije ga nisu carinili tako mi rekli

Van mreže gaggiii

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #14 poslato: 13, 09, 2016, 21:58:19 posle podne »
zanima me da li neko ima informaciju,da li sme da se preveze glisercic tipa elan gt402 bez vanbrodskog motora na auto slep prikolici nosivosti 2700kg dimenzija 4x2m? unapred zahvalan na odgovoru