Autor Tema: Solarni panel...zna li neko ?  (Pročitano 10735 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nidza

• Oficir sa Malih Voda
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Bora 3
  • Veličina: 9m
Odg: Solarni panel...zna li neko ?
« Odgovor #30 poslato: 24, 02, 2016, 10:16:43 pre podne »
  Terca je u pravu za solarni kontroler sto je rekao (da li je PWM ili MPPT kontroler i izbor napona panela).

Moj opis je bio dosta uopsten i mahom vezan za panele i zasto je teznja da budu sa sto vecim naponom. Nisam zalazio u razlike i detalje o samim kontrolerima.

Moji pogled na svet je izrazito racionalan, shodno tome da dugo vec radim kao inzenjer pa sam prevideo da ne razmisljamo svi uvek tako, zato sam i racunao da ce svako pre nego sto kupi kontroler pogledati prvo detaljno uputstvo, a ne praviti izbor na bazi fotografije i prepisanih par redova iz karakteristike uz fotografiju. U uputsvima koje se uglavnom mogu naci na stranicama proizvodjaca istih, imate tacno navedene podatke sta sa cime moze, sta ne moze, kao i seme povezivanja. Kod PWM kontrolera, pise u podacima koliki je maksimalni dozvoljen napon panela za baterije od 12V, a koliki za baterije od  24V. Kod MPPT kontrolera, dat je samo maksimalan napon jer je taj kontroler "pametniji" i vrsi konverziju napona prema potrebi tj. imate siri izbor mogucih panela.

Inace MPPT je efikasniji od PWM kontrolera, sto znaci da veci procenat energije dobijene od panela zavrsi u vasoj bateriji umesto na gubitke. To se narocito izrazava kada nisu suncani dani bez oblaka i tada je MPPT efikasniji od 10-50% od PWM kontrolera. Kada sunce bije direktno u panel onda oba kontrolera imaju priblizno istu efikasnost.

Ako vec resite da instalirate solarni sistem, to podrazumeva da ste spremni da ipak ulozite izvesnu kolicinu novca, ipak to ukljucuje panel(e), kablove, konektore, kontroler, nosace opreme, montazu svega toga i sve to zajedno nije bas jeftino. Razmislite u tom slucaju, gde je pametno da smanjite trosak, a gde nije. Ako izaberete panel koji je jako efikasan i kvalitetan, a uzmete los kontroler koji nije toliko efikasan, onda ste dosta energije izgubili, postavlja se pitanje opravdanosti manje ustede u odnosu na gubitak enetrgije. Ako predpostavimo da ce vas taj sistem kostati 400eur (npr 100eur jedan panel, 100eur kontroler, 50eur kablovi, 50eur montazni elementi i recimo 100eur ruke nekog majstora ako ne radite sami - ovo su samo hipoteticke cifre, a i odnosi mogu biti potpuno drugaciji), razmislite da li zelite da ustedite 5-10% novca bas na najbitnijoj komponenti kao sto je kontroler od koga zavisi koliko cete efikasno iskoristiti energiju.

Naravno, sve zavisi od finansijskih mogucnosti, ali opet cim ste se upustili u tu pricu, resili ste da potrosite znacajnu kolicinu sredstava.

Ne zamerite, ali ne bih licno da preporucujem ni jedan konkretan kontroler niti neku drugu opremu zbog odgovornosti koju to nosi sa sobom.

Van mreže zankiki

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
« Odgovor #31 poslato: 24, 02, 2016, 11:00:08 pre podne »
Hajde onda pitanje za konkretan kontroler, Ljuba je postavio link i ja bih ga poručio.

http://www.aliexpress.com/item/LCD-40A-12V-24V-MPPT-Streetlight-Three-time-Solar-Charge-Controller-with-5V-USB/2039249679.html

Sledeća stvar u specifikacija mi nije baš najjasnija:

3, MPPT+PWM charging mode (Controller Provided  MPPT Maximum power point tracking Function,charging mode is PWM)

Da li je to sada MPPT ili PWM?

Van mreže Nidza

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Bora 3
  • Veličina: 9m
« Odgovor #32 poslato: 24, 02, 2016, 15:43:52 posle podne »
  @Zankiki 

Pa to jeste problem sa takozvanom "no name" robom, svasta pise, nemas zvanicnu stranicu proizvodjaca i neki jasniji dokument. Po tom tekstu, tesko da covek moze nesto da zakljuci tj da li je MPPT ili PWM, dvosmisleno je, engleski je los. To je vrsta robe za koju kad se odlucis jer je povoljna, znas tek nakon sto povezes da li radi ili ne i kako radi. Jedino sto mozes je da verujes opisima u Review-u kupaca, a koliko tih su zaista kupci, a koliko komercijalisti pomenutog proizvoda to isto ne mozes da znas. Najsigurnija varijanta je ako znas da je neko vec pazario isti i rizikovao umesto tebe, a onda da saznas iskustva i da li se isplati kupiti.

Zato sam se i ogradio od preporucivanja, jer ne mogu da preporucim nesto sto nisam koristio, a sa druge strane ne zelim ni da reklamiram necije proizvode jer zaista moze svasta da se nadje na trzistu sa velikim rasponom cena.

Moj rezon kad kupujem neku "skuplju" elektronsku opremu, a svako neka proceni sta je za njega skuplja oprema, uglavnom se trudim da iskopam ako ima nacina da dobijem sa garancijom, i to ne toliko za slucaj kvara, koliko za slucaj da dobijem skart u stratu. Ako dobijem skart bez garancije, bacio sam pare, a ovako mogu odmah da zamenim. A i danas je velika verovatnoca da ako radi prvih mesec dana bez problema, radice verovatno dugo, a ako od starta zeza, bice problema uvek.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #33 poslato: 24, 02, 2016, 16:05:09 posle podne »
  Inace MPPT je efikasniji od PWM kontrolera, sto znaci da veci procenat energije dobijene od panela zavrsi u vasoj bateriji umesto na gubitke. To se narocito izrazava kada nisu suncani dani bez oblaka i tada je MPPT efikasniji od 10-50% od PWM kontrolera. Kada sunce bije direktno u panel onda oba kontrolera imaju priblizno istu efikasnost.

Ako vec resite da instalirate solarni sistem, to podrazumeva da ste spremni da ipak ulozite izvesnu kolicinu novca, ipak to ukljucuje panel(e), kablove, konektore, kontroler, nosace opreme, montazu svega toga i sve to zajedno nije bas jeftino. Razmislite u tom slucaju, gde je pametno da smanjite trosak, a gde nije. Ako izaberete panel koji je jako efikasan i kvalitetan, a uzmete los kontroler koji nije toliko efikasan, onda ste dosta energije izgubili, postavlja se pitanje opravdanosti manje ustede u odnosu na gubitak enetrgije.

O kineskoj robi koja je dostupna kod nas...
MPPT ili PWM... za mene licno je stara resena dilema... razlika u ceni je oko 60 evra za recimo 10 ampera uredjaje.. 10 ampera daje panel od oko 150 watti ...
Opcija 1 - Uzeti MPPT i 150watti panel ...
Opcija 2 - Uzeti PWM i 240watti panel (ustedu na kontroleru prebacim na panel) ...

u obe opcija cena je ista, kao i kolicina uskladistene  energije  ... stim da opcija 2 zauzima malo vise prostora...

kako ja presecem .. Kontroler nece da mi traje ni slucajno 5 godina, koji good da uzmem  ... a panel ce mi trajati minimum 20 godina (uz pad na 80%) ... i uvek se odlucim za opciju 2, jer je identicno efikasna ali je na duze staze jeftinija...

sto se tice ozbiljnih firmi i kineza... svojevremeno sam Peri Garminu poslao sliku kineza od 10 evra ... identican kotroler je u Victronicsu , sa logom te firme kostao oko 70 evra... tako da se ja licno vise ne przim na imena , brandove i logotipove...

garancija.. dobra stvar ali... letos mi je u Grckoj zvenuo kontroler od 30 ampera, okrenem Beograd , opisem kvar , kazu moze zamena samo da dodjem da pokupim kontroler ... a ja 1000 km od radnje... sa kinezima je situacija jos grdja... moze zamena ali da im o sovm trosku posaljes stari ...

na zalost , svet je prepun bofl robe, i realno mi ne mozemo bez labaratorije da utvrdimo sta je sta ...

Van mreže Ljuba

• Talasožder Mali
« Odgovor #34 poslato: 24, 02, 2016, 16:29:59 posle podne »
Pa onda je bolje uzeti taj jevtiniji mppt, ako u startu bude radio kako treba radiće i kasnije a $50-$60 moze lakše da se rizikuje, uostalom može recimo da se uzme taj mppt i plus još jedan jevtiniji za rezervu a ušteda u razlici da ide na monokristal, e jedino ako si baš baksuz pa ti crknu oba kontrolera.
3x100W mono paneli su ~300e a to je sasvim dovoljno za naše potrebe.

Van mreže Ljuba

• Talasožder Mali
« Odgovor #35 poslato: 24, 02, 2016, 16:36:02 posle podne »
Slična priča je i sa akumulatorima, prvo su bili na glasu AGM a kasnija računica je pokazala da je isplativije staviti kamionske, isto će trajati a ušteda je povelika.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #36 poslato: 24, 02, 2016, 16:55:06 posle podne »
Slična priča je i sa akumulatorima, prvo su bili na glasu AGM a kasnija računica je pokazala da je isplativije staviti kamionske, isto će trajati a ušteda je povelika.

Najisplativiju su Gel ... iako su duplo skuplji mozes ih koristiti do 80% kapaciteta , dok olovne mozes do 30% kapaciteta
sto ce reci da sa duploo vecu cenu dobijes oko 160% vise energije , sto nije za podcenjivanje...

Ne znam gde si nasao da je panel 1evro=1watt ...

ovde ti je oko 0.5 evra/watt plus pdv http://solarni.rs/poli.htm
(ako uzmes preko firme i imas dobrog knjigovodju... )

momci imaju i jeftine konrolere, skoro pa u rangu kineskih po cenama, plus garancija  ..
http://solarni.rs/kontroler.htm

ne gledaj im specifikaciju ulaznih napona, pogresno su napisali ... najbolje ti je da ih okrenes fonom ...

Van mreže Ljuba

• Talasožder Mali
« Odgovor #37 poslato: 24, 02, 2016, 17:45:07 posle podne »

Van mreže ladjaVlajko

• Administrator
  • Rečni Drekavac
  • Veličina: 23cm
« Odgovor #38 poslato: 25, 02, 2016, 07:21:09 pre podne »
Ako mogu samo da dodam ... svi kontroleri su PWM jer je to način na koji pune akomulator. Neki od njih to rade slepački (običan PWM), a neki od njih imaju inteligentan način da (bez obzira na količinu svetla koje pada na panel) uvek odrede koliko struje da povuku sa panela kako bi izvukli maksimum energije - a to su MPPT uređaji.

Znači nije toliko pogrešno reći da je neki uređaj MPPT + PWM.

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #39 poslato: 25, 02, 2016, 08:24:06 pre podne »
Ja sa Kinezima imam malo drugačija iskustva. Imaš garanciju nekoliko dana, dok ne probaš da li radi. Ako ne radi, slikaš, napraviš video, ili šta već traže, i u roku od par dana dobiješ pare nazad. Do sada sam imao nekoliko puta takvu situaciju - da roba nije ispravna, ili da to nije ono što sam poručio (ne odgovara opisu). Uvek mi je novac bio vraćen.

Recimo da mi je 95% robe stigle iz Kine radilo odlično.

Do sada sam na brodu imao onaj najjeftiniji kontroler (mali crni što na aliexpressu košta 6-7E), i pre godinu dana stavio AGM od 100A. Nisam ni znao da je akumulator AGM, pošto sam ga dobio novog, nisam ni zagledao. Pošto sam pročitao da AGM akumulatori zahtevaju dobre kontrolere, odneo sam ga na testiranje, i pokazalo se da je akumulator posle godinu dana na 97% snage. Tako da je čak i taj najjeftiniji kontroler sasvim dobro obavljao posao.

Pre mesec dana mi je stigao sa aliexpressa ovaj kontroler

http://www.aliexpress.com/item/30A-12V-24V-Solar-Controller-Regulator-Charge-Battery-Safe-Protection-CE-Certify/946328709.html

Takođe radi odlično, ali ako ima uštede, poručio bih ovaj sa Ljubinog linka.

Van mreže Ljuba

• Talasožder Mali
« Odgovor #40 poslato: 25, 02, 2016, 08:38:53 pre podne »
Tako je, a taj ostaviš u rezervu i miran si, bolje nego spucati gomilu $$$ na neki firmiran koji će isto da traje.

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #41 poslato: 25, 02, 2016, 08:44:40 pre podne »
Ma radi sve to i traje... Na marini sam poručio za nekoliko "komšija" ove po 6-7 eura i svi su prezadovoljni.
Niko nije imao ni najmanji problem.