Terca je u pravu za solarni kontroler sto je rekao (da li je PWM ili MPPT kontroler i izbor napona panela).
Moj opis je bio dosta uopsten i mahom vezan za panele i zasto je teznja da budu sa sto vecim naponom. Nisam zalazio u razlike i detalje o samim kontrolerima.
Moji pogled na svet je izrazito racionalan, shodno tome da dugo vec radim kao inzenjer pa sam prevideo da ne razmisljamo svi uvek tako, zato sam i racunao da ce svako pre nego sto kupi kontroler pogledati prvo detaljno uputstvo, a ne praviti izbor na bazi fotografije i prepisanih par redova iz karakteristike uz fotografiju. U uputsvima koje se uglavnom mogu naci na stranicama proizvodjaca istih, imate tacno navedene podatke sta sa cime moze, sta ne moze, kao i seme povezivanja. Kod PWM kontrolera, pise u podacima koliki je maksimalni dozvoljen napon panela za baterije od 12V, a koliki za baterije od 24V. Kod MPPT kontrolera, dat je samo maksimalan napon jer je taj kontroler "pametniji" i vrsi konverziju napona prema potrebi tj. imate siri izbor mogucih panela.
Inace MPPT je efikasniji od PWM kontrolera, sto znaci da veci procenat energije dobijene od panela zavrsi u vasoj bateriji umesto na gubitke. To se narocito izrazava kada nisu suncani dani bez oblaka i tada je MPPT efikasniji od 10-50% od PWM kontrolera. Kada sunce bije direktno u panel onda oba kontrolera imaju priblizno istu efikasnost.
Ako vec resite da instalirate solarni sistem, to podrazumeva da ste spremni da ipak ulozite izvesnu kolicinu novca, ipak to ukljucuje panel(e), kablove, konektore, kontroler, nosace opreme, montazu svega toga i sve to zajedno nije bas jeftino. Razmislite u tom slucaju, gde je pametno da smanjite trosak, a gde nije. Ako izaberete panel koji je jako efikasan i kvalitetan, a uzmete los kontroler koji nije toliko efikasan, onda ste dosta energije izgubili, postavlja se pitanje opravdanosti manje ustede u odnosu na gubitak enetrgije. Ako predpostavimo da ce vas taj sistem kostati 400eur (npr 100eur jedan panel, 100eur kontroler, 50eur kablovi, 50eur montazni elementi i recimo 100eur ruke nekog majstora ako ne radite sami - ovo su samo hipoteticke cifre, a i odnosi mogu biti potpuno drugaciji), razmislite da li zelite da ustedite 5-10% novca bas na najbitnijoj komponenti kao sto je kontroler od koga zavisi koliko cete efikasno iskoristiti energiju.
Naravno, sve zavisi od finansijskih mogucnosti, ali opet cim ste se upustili u tu pricu, resili ste da potrosite znacajnu kolicinu sredstava.
Ne zamerite, ali ne bih licno da preporucujem ni jedan konkretan kontroler niti neku drugu opremu zbog odgovornosti koju to nosi sa sobom.