Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu11302023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Kako odabrati snagu motora za vaš čamac

Uskladjivanje snage motora sa tipom i veličinom plovila verovatno je jedna od najvažnijih stvari o kojoj treba voditi računa prilikom kupovine motora. Postoji fina linija razgraničenja izmedju prejakog i preslabog motora. 

 Kada odaberete snažniji motor često rizikujete oštećenje plovila i izlažete se riziku. Ako izaberete motor slabije snage bićete u situaciji da preopteretite motor i nemate pravo iskorišćenje snage. U nastavku teksta naći ćete informacije koje mogu da pomognu po ovom pitanju. Ipak, najvažnije je da konsultujete proizvodjača motora i pratite njegove preporuke.

Mali vanbrodksi motori

Imajte na umu da je težina veoma bitna kod izbora vanbrodskog motora. Neki motori iako iste snage mogu biti vrlo različitih težina i o tome vodite računa.

2KS - 4KS (ispod 15,9 kg)
Osim Honde 2KS i Yamahe 2,5KS koji su četvorotaktni, gotovo svi ostali su dvotaktni u ovoj klasi. To su perfektni motori za skoro sve male čamce. Možete ih koristiti na gumenjacima, kanuima, manjim jedrilicama, sklopivim čamcima i drugim lakim plovilima dužine od 8 do 12 stopa (2,44 - 3,66 m). Ako je čamac dovoljno lak da možete sami ili iuz pomoć jednog pirjatelja da ga ponesete i ako gaz nije veći od 5 do 10 cm ovo su idealni motori. Još jedna njihova osobina je da u sebi imaju ugradjene rezervoare za gorivo.

Performanse

- za očekivati je da će ovi motori kliziti kroz vodu pri brzini od 8 do 16 km/h. Sa nekim od ovih sa dva cilindra i 3 ili 4 KS mnogi gumenjaci i kanui će glisirati ako je u čamcu samo jedna osoba.
- ovi motori omogućavaju veće brzine od ugradjenih stabilnih motora tih snaga.
- kao pomoćni motori koji se često koriste pri manevrisanju većih plastičnih plovila dužina iznad 4 m i težine iznad 240 kg veoma su korisni.


5KS - 8KS (18 kg - 27,2 kg)
Ovo su radni konji srednjih snaga i malih težina. Lako klize kroz vodu kad su postavljeni na manjim gumenjacima, kanuim i čamcima sa ravnim dnom. Ovo su lepi motori zato što su dovoljno snažni i još uvek prilično lagani za transport. Perfektni su za mnoge male ili jedrilice srednjih veličina ali i kao pomoćni, manevarski  motori na čamcima ispod 6,10 m. Ovi motori su idealni za čamce čija je težina izmedju 22,7 kg i 113,34 kg, dužina izmedju 2,44 m i 4,27 m i mogu da ih ponesu jedan ili dva čoveka.

Performanse
- Možete očekivati brzinu od oko 16,1 do 28,97 km/h s jednim čovekom u čamcu.
- Sjajni su kao zamene ili pomoćni motori na jedrilicama.
- Ponekad ovi motori ispoljavaju različite karakteristike u zavisnosti od broja ljudi u čamcu.

9,9KS - 18KS (29,48 kg - 45,36KS)

Ovo su motori za vaše ploveće kućice. Vrlo su upotrebljivi i pogodni za skoro svaku priliku i potrebu. Izuzetno su popularni kod onih koji treba da predju veća rastojanja. Takodje popularni su medju ribarima koji plove često sa bar još jendom osobom ili treba da prevezu veći teret. Ovi motori se često koriste na većim jedrilicama dužina od 4,88 m do 7,62 m. Česti su i na čamcima s ravnim dnom dužina 3,35 m do 4,88 m, velikim kanuima, gumenjacima od 2,74 m do 3,66 m i na manjim plastičnim čamcima dužine od 3,35 m do 4,88 m. Čamci u ovoj klasi obično su teški od 54,43 kg do 272,16 kg i više. Ove motore nije preterano teško prenositi s mesta na mesto.

Performanse

- Možete očekivati brzinu od 24,14 do 40,23 km/h sa lakšim plovilima.
- Bez problema izglisiraju čamac dužine do 4 m sa jednom osobom.
- Tamo gde 6-8KS nije dovoljno motori od 9,9KS do 18KS biće pravo rešenje.
- Motori ove snage često imaju kao opciju mogućnost elektrostarta i punjenja akumulatora.

20KS - 35KS (45,34 kg - 68,04 kg)

Ovo su granični modeli motora srednjih snaga. Oni su najpopularniji jer predstavljaju most izmedju malih i srednjih ribarskih brodova. Ovi motori će poterati plstični čamac ili veći čamac s ravnim dnom velikim brzinama. Mnogi ribari koji moraju da predju 8 do 40-tak kilometara ne koriste motore ispod 20KS. Sjajni su za lake čamce od 3,96 m do 5,49 m kao i za jedrilice i pontone. Koriste ih često i na velikim gumenjacima, velikim kanuima, čamcima od aluminijuma s ravnim dnom dužina od 4,27 m do 5,49 m i na velikim jedrilicama. Ako podjete na pecanje s tri ili više osoba i želite da glisirate nećete uzeti motor ispod 20 ks.

Performanse

- Možete očekivati brzine od oko 32 do 48 km/h na većini lakih čamaca.
- Ako sa 9,9KS do 18KS imate problema da izglisirate, motori od 25-35KS biće pravo rešenje.

Motori srednjeg dometa

40KS - 75KS

Ovi motori su idealni za vaše čamce od plastike dužina od 4,27 do 5,49 m koji se koriste za ribolov i krstarenje. Veoma su dobri na pontonima od 4,88 m do 6,71 m i na čamcima od aluminijuma iznad 6,10 m ravnog dna. Ovim motorima lako se stiže do terena za ribolov brzinama iznad 48,28 km/h sa tri ili više osoba na čamcu.


by LSI

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries