Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue12052023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Čudo na dnu mora: Svi ronioci hoće na Titov potonuli brod

Ronioci iz cele Evrope nedeljama čekaju kako bi razgledali brod Vis koji je u maju potopljen u pulskom akvarijumu. Vlasnik je tako stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu.

Italijani, Slovenci, Austrijanci, Nemci i Nizozemci. Ronioci iz cele Evrope dolaze na Kamenjak kraj Pule i istražuju Titov brod Vis.

Brod je potopljen u maju ove godine, a vlasnik Arsen Brajković na to se odlučio kako bi stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu.

“Već je ova turistička sezona bila odlična, a nismo ni stigli da se bavimo marketingom”, zadovoljno govori Arsen.

Vis je potopljen na 34 metra dubine, dok je vrh broda na 18 metara, pa je upravo zbog toga pogodan i za ronioce početnike. Titov brod dugačak je 58 metara, a u najširem delu širok je 8,7 metara. Njegovo potapanje bila je kompleksna akcija koja je zahtevala čak i promenu zakonodavstva.

“Koncesija je izdata na 20 godina. Za to je zaslužno jako puno ljudi, od ronilačke zajednice do Ministarstva turizma, posebno bivši ministar Darko Lorencin. Tu je i bogato iskustvo ekipe iz Rijeke predvođene Ferdom Hitrecom, turističke zajednice Rijeke i Istre, delatnici Ministarstva pomorstva... Puno ljudi je učestvovalo kako bismo imali ovu atrakciju - kaže Brajković, i dodaje kako je zanimanje za brod veliko baš zbog toga što turisti znaju da je na njemu plovio Tito.

“Razgledanje spolja i iznutra obavlja se uz pratnju licenciranih ronilačkih centara koji s nama sarađuju, a uz prethodnu rezervaciju na našoj službenoj stranici shipwreck-vis.com” govori vlasnik broda.

Za razgledanje postoji lista čekanja, a Brajković najavljuje kako posetiteljima planira da dodatno pojača doživljaj i to osvetljenjem, podvodnom fotografijom, memorijalnim centrom, a izrađivaće i suvenire koji će ih sećati na jedinstvenu avanturu pod morem.

“Ronioci traže adrenalin”, zaključuje na kraju.

Podsetimo, admiralski brod Vis izgrađen je u brodogradilištu “Uljanik” 1956. godine. Bio je zapovedni brod jugoslavenske ratne mornarice do ranih devedesetih godina.

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries