Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Početkom decembra prekida se linija Bar-Bari-Bar

Nakon 51 godine, redovna i jedina pomorska linija Bar –Bari –Bar, između Crne Gore i Italije biće prekinuta početkom decembra. BAR – Nakon 51 godine, redovna i jedina pomorska linija Bar –Bari –Bar, između Crne Gore i Italije biće prekinuta početkom decembra. Za putnički brod Sveti Stefan 2, star 43 godine, koji saobraća na ovoj liniji, otkazana je klasa od strane klasifikacionog društva Biro Veritas (Bureau Veritas), saznaju Novosti.

Zvanično klasa je važila do 3. decembra 2018, godine, ali zbog neadekvatnih remonta brod više ne zadovoljava tehničke uslove za plovidbu. Brod Sveti Stefan može da plovi do 3.decembra, a nakon toga praktično redovna pomorska veza Crne Gore i Italije, često nazivana „crnogorski prozor u svet“ biće prekinuta nakon 51 godine.

Državno preduzeće Barska plovidba realizuje liniju Bar–Bari–Bar, i nakon zaustavljanja Svetog Stefana 2 oko 80 crnogorskih pomoraca ostaje bez posla, značajan broj špeditera, agenata. Ukidanje linije odraziće se na ukupnu privredu Crne Gore, ali i zemalja regiona.

Da je linija na “izdisaju” predstavnici manjinskih akcionara Barske plovidbe ne upozoravaju od juče, već unazad nekoliko godina. O gorućoj problematici na sednicama Skupštine akcionara Barske plovidbe isticalo se više puta da je neophodno kupiti drugi putnički brod. Takođe, inicijativa je adresirana i na odbor direktora Barske plovidbe.

Stanje u državnoj pomorskoj kompaniji Barska plovidba, rizik okidanja pomorske linije predočen je ministru pomorsta i saobraćaja Ivanu Brajoviću.
Ministar Brajović uveravao je javnost da državna kompanija neće ostati bez linije, najavljujući i “pojačanje” Svecu u nabavci trajlera, hidroglisera…

Predstavnik manjinskih akcionara Tomislav Markolović ističe da je poslednjih nekoliko godina ukazivao na neophodnost iznalaženja rešenja za kupovinu drugog putničkog broda jer Sveti Stefan 2 ne može da zadovolji pomorske standarde te da se linija nakon 50 više godina dovodi u pitanje.

-U “Barskoj plovidbi” se posle 50 godina sprema zatvaranje linije za Italiju, jer brod ‘Sveti Stefan’ više ne može produžiti klasu, a zamene nema,rekao je Markolović ističući da bi ukidanje jedine pomorske linije između Crne Gore i Italije malo negativan uticaj na Bar, Crnu Goru i celi region.

-Posle više od 50 godina ostaje se bez konekcije sa Evropom, kaže Markolović koji naglašava da shodno kretanjima tržišta trebalo se na vreme razmišljati o kupovini broda sa većim garažnim prostorom.

Država je većinski vlasnik Barske plovidbe 51 % kapitala. Linija Bar–Bari-Bar je osnovana 18.juna 1965.godine. Odlukama i pogrešnim potezima predstvanika države, početkom decembra nakon 51 godine, biće zatvoren crnogorski prozor u svet.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries