Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Vodu na Zemlju nisu donele komete, već asteroidi

Vodu na Zemlju nisu donele komete, već najverovatnije asteroidi koji su se zabili u našu planetu pre više milijardi godina, izjavili su danas evropski istraživači.

Prvo istraživanje na tlu komete obavljeno je prošlog meseca kada je File, robotska sonda Evropske svemirske agencije (ESA), spuštena na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Najnoviji izveštaj, objavljen u časopisu Science, zasniva se na podacima koje je prikupio jedan od instrumenata sa svemirskog broda Rozeta koji od avgusta proučava unutrašnjost komete.

"Moramo da zaključimo da su vodu na Zemlju pre doneli asteroidi nego komete", izjavila je Ketrin Atveg, glavni istraživač spektrometra mase ROSINA (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis) koji proučava hemijski otisak vode i gasova na kometi.

Pomenuti izveštaj, zasnovan na "atomskom" potpisu molekula vode na kometi, pokazuje da su ti molekuli znatno drugačiji od onih na Zemlji.

Naučnici su izmerili nivo deuterijuma (izotopa vodonika) u odnosu na vodonik, koji u kombinaciji sa kiseonikom čini vodu.

Ispostavilo se da je nivo deuterijuma izrazito visok, "što ukazuje da je voda na kometi najverovatnije nastala na jako niskim temperaturama, te da je vrlo verovatno originalni materijal sa početka formiranja Sunčevog sistema", navela je Altveg."To je pravo blago koje treba dalje istražiti i koje bi nam moglo reći kako je naš Sunčev sistem izgledao pre 4,6 milijardi godina", kazala je ona.

S druge strane, voda u asteroidima ima niži nivo deuterijuma u odnosu na vodonik i sličnija je vodi na Zemlji.

Komete su bogate vodom, što nije slučaj sa asteroidima od kojih je neki nemaju nimalo, kazao je Fransis Rokar, naučnik francuskog Nacionalnog centra za svemirska istraživanja koji učestvuje u misiji Rozeta.

Dosad je pronađeno daleko više asteroida od kometa (650.000:4.000), istakao je on u razgovoru za AFP.

"Najnoviji nalazi čine stvar kompleksnijom nego što smo dosad mislili i potvrđuju hipotezu da su asteroidi doneli vodu na Zemlju", naveo je Rokar.

"Količina deuterijuma u odnosu na vodonik u vodi razlikuje se od komete do komete, daleko više nego što je to slučaj sa vodom na asteroidima i zasad ne znamo tačno zašto je to tako", dodao je on.

Komete su najprimitivniji objekti u Sunčevom sistemu i bogate su ugljenikom. Naučnici veruju da su one, u sudaru sa Zemljom, donele elemente koji su omogućili razvoj života na našoj planeti.

Misija Rozeta, pokrenuta 1993. godine, ima za cilj da prouči sastav komete, za koje se pretpostavlja da su ostaci materijala koji je poslužio u formiranju Sunčevog sistema pre 4,6 milijardi godina.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries