Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroelektrane Đerdap 3. Ona treba da bude izgrađena na 1007. kilometru Dunava, četiri kilometra uzvodno od Lepenskog vira i oko 100 km vazdušne linije od Beograda.

Korišćenje snage vode u Srbiji omogućava stvaranje oko 2.833 MW, što čini skoro 35 odsto ukupnog elektroenergetskog potencijala Elektroprivrede Srbije. U pitanju je ukupno 16 hidroelektrana sa 50 hidroagregata.

Hidroelektrana Đerdap smatra se "kraljicom” srpskih hidroelektrana. Samo ona daje elektroenergetskom sistemu Srbije 23 odsto električne energije koja se proizvodi u Srbiji, odnosno godišnje proizvede 7.344  MWh.

Gradnja HE Đerdap 1 počelo je pre više od 50 godina, tačnije još 1964. godine, zajedničkim ulaganjem SRF Jugoslavije i Rumunije. Leta 1970. godine ušli su u pogon prvi agregati, a ceo objekat pušten je u rad 16. maja 1972. godine. Rumunska brodska prevodnica počela je sa prevođenjem brodova u avgustu 1969. godine, a jugoslovenska oktobra 1970. Konačno pregrađivanje Dunava obavljeno je 13. avgusta 1969. godine.  Hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap 1 izgrađen je na 943. kilometru Dunava od ušća u Crno more.

Prema Sporazumu o izgradnji i eksploataciji između SFRJ i SR Rumunije, glavni objekat HEPS Đerdap 1 projektovan je i izgrađen tako da svakoj strani pripadne po jedna elektrana, jedna brodska prevodnica, jedna polovina prelivne brane i po jedna neprelivna brana, sa pratećim objektima.

U obe elektrane, jugoslovenskoj i rumunskoj, istih dimenzija, ugrađeno je po šest hidroagragata sa vertikalnim Kaplanovim turbinama, instalisane snage 190 MW. Ukupna instalisana snaga svih šest hidroagregata je 1.140 MW, odnosno 2.280 MW za obe elektrane. U vreme izgradnje to su bile najveće jedinice te vrste u svetu sa prečnikom od 9,5 metara i istalisanim protokom od 850 kubnih metara vode u sekundi. Samo Đerdap 1  obezbeđuje elektroenergetskom sistemu Srbije 18 odsto električne energije.

Uz obezbeđivanje proizvodnje električne energije, hidroelektrane Đerdap imaju i brodske prevodnice. Korisna dužina komore na Đerdapu 1 je 310 metara, dok je širina 34 metra, dubina vode na pragu desne prevodnice pet i slobodni gabarit 13,5 metara, što omogućuje prevođenje rečno-morskih brodova do 5.000 tona nosivosti, ili konvoja sa 12 klasičnih plovila nosivosti do 14.000 tona.

Prevođenje traje 70-90 minuta, a kroz obe prevodnice može godišnje da prođe teoretski i do 90 miliona tona robe. Prevodnice spadaju među najveće i najmodernije saobraćajnice te vrste u svetu. Prevođenjem rukovodi samo jedan izvršilac.

Između dve elektrane izgrađena je prelivna betonska gravitaciona brana sa 14 prelivnih polja, širokih po 25 metara. Na poljima, između stubova, ugrađeni su zatvarači, uz pomoć kojih se održava nivo vode.

Izvor: www.novaekonomija.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries