Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12102023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradnju plovnog kanala vrijednog 17 milijardi eura, kazao je Tomislav Nikolić nakon sastanka s Đorgem Ivanovim.

Plovni kanal Morava - Vardar je historijska šansa za regiju koju zbog budućih generacija ne bi smjeli propustiti, poručio je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a njegov makedonski kolega Ðorge Ivanov je ocijenio kako bi to bila izvanredna mogućnost za zapadni Balkan.

Nikolić je, na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Ivanovim u Beogradu, rekao kako postoje uvjeravanja da je Kina spremna naći finansijskog partnera za izgradnju plovnog kanala, ukoliko se o tom projektu dogovore Srbija, Makedonija i Grčka.

„Potrebno je da se saglase Vlade Grčke, Makedonije i Srbije, da utvrde interese i prioritete pod kojim bi moglo da se uđe u razgovore, a mi ćemo intenzivno raditi na tome“, rekao je Nikolić.

Navodeći kako je plovni kanal dio sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, Nikolić je podsjetio kako je kineska strana uradila studiju opravdanosti koja je koštala više od 50 miliona dolara.

Predsjednik Srbije je rekao kako su taj ozbiljan projekat propustile mnoge generacije zbog nedostatka sredstava i dodao kako iza njega stoji stručna javnost Srbije.

„Ovu šansu zbog budućih generacija ne smemo da propustimo. Moj san bi se ostvario“, rekao je Nikolić.

Dodao je kako bi se tim kanalom spojile tri države, skratilo vrijeme za plovni put, Srbija bi dobila navodnjavanje i pet hidroelektrana na svojoj teritoriji, razvila bi se poljoprivreda, ali i turizam.

„To je ogroman građevinski poduhvat, koji zahteva mnogo truda i radnika, da napravimo graditeljsko čudo“, naveo je Nikolić i dodao kako Grčka i Makedonija imaju političke nesuglasice, ali da ne bi trebalo propustiti tu šansu.
Deset godina za izgradnju

Ivanov je rekao kako postoji interes da se taj projekat oživi, navodeći kako bi to bila izvanredna mogućnost za cijelu regiju i kako taj projekat odgovara i Makedoniji. Ostaje, kaže, da se uradi studija koja će pokazati ekonomsku isplativost.

Izgradnja kanala trajala bi minimum deset godina, za sada je predviđeno kako bi koštala 17 milijardi eura, rekao je Ivanov i napomenuo kako tri države ne bi mogle same ulagati u taj projekat, već kako bi im bio potreban partner.

Nikolić je kazao kako posjeta Ivanova Beogradu potvrđuje obostrano opredjeljenje za dalji razvoj odnosa.

„U ovom periodu prepunom različitih izazova pokazali smo da kroz saradnju i razgovor možemo da sprečimo i prevaziđemo sve teškoće. Srbija želi stabilne, dobrosusedske odnose sa Makedonijom i unapređenje saradnje u svim oblastima“, rekao je Nikolić.

On je kazao kako se cijela regija suočava sa „katastrofalnom migrantskom krizom“, koja jednako pogađa sve zemlje te da se Srbija, osiguravajući dostojan prihvat i siguran prolazak izbjeglicama i migrantima ka državama koje su njihova krajnja destinacija, suočila sa ovim problemom odgovorno.

Izvor: http://balkans.aljazeera.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries