Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri09172021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

4 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Duga plovidba banatskih lepotana

U radionici Zorana Popadića, u selu Sakule, vredni majstori ručno prave glisere, čamce i brodiće koji kupce nalaze ne samo u Srbiji, nego i svetu.
SELO Sakule u Južnom Banatu poznato je od davnina po belim rodama, „kućerdama na lakat“, ajnfur kapijama i kibicfensterima. Nigde se, kažu, kao ovde ne sprema takav „čobanac“, ovčji paprikaš. A osim ovaca, njegovi vredni meštani gaje i voće, ali i puline, najinteligentnije službene ovčarske pse.

Malo je, međutim, poznato da u ovoj banatskoj pitomini, na obali zelenog Tamiša, „niču“ i prekrasni gliseri, čamci i jahte. U radionici Zorana Popadića, arhitekte i zaljubljenika u plovila, vredni majstori ručno izrađuju moderne „lepotane“ od stakloplastike. Kao i firma, svi imaju isto ime - „Narval“, po moćnom kitu.

- Sve, osim motora i ugradne opreme, pravimo u našoj maloj radionici - kaže Jovan Jovanović. Po struci aviomehaničar koji se „s neba otisnuo u vode“, objašnjava da se i brodovi, kao i avioni sklapaju šrafovima, ali njihova najveća sličnost je što traže da im upoznate dušu. Samo tada su - lepi i moćni. Baš kao i Narval, gospodar dubina.

Gledajući ih spremne da zagospodare vodama, Jovanović do detalja otkriva tajne njihove izrade. To je, kaže, proces koji u zavisnosti od veličine i namene, traje od dve nedelje do mesec i po dana.

- Mi, Srbi, čamca i vode se setimo kad stigne leto - kaže Jovanović. - Ali, uspevamo da udovoljimo svim zahtevima kupaca i u ovom roku napravimo model koji traže.

Kalup trupa lije se ručno, a Svetlana Kunc, Gorica Babin, Marjana Marjanski, Đurđa Maskimović i Vesna Mihajlov, pažljivo i vešto ga premazuju poliesterom. Posao nije lak, miris lepka je intenzivan, peku oči, ali one su, kažu, zadovoljne. Umesto na poljoprivrednom imanju, rade u „Narvalu“.

Ko su domaći kupci glisera i brodića?

- Bogataši skupocene jahte kupuju od velikih svetskih proizvođača, a za „Narval“ su zainteresovani alasi, ljubitelji reke i mora, ljudi koji odmor provode na vodi - kaže Jovanović. - Najmanji gliser košta oko 4.500 evra, a najveći brod od 11 metara oko 17.000 evra. To je cena bez motora kojima snaga određuje cenu. Na tek završenoj izložbi nautike u Beogradu, posebno interesovanje vladalo je za „Narvalov“ mali petometarski gliser i brod od 8,20 metara dužine.

Za šest godina, koliko postoji, iz radionice u Sakulama „isplovilo“ je mnogo glisera, čamaca, brodića. Kalupe i alate, napravili su naši majstori a vlasnik Zoran Popadić sve ih je osmislio, konstruisao. Nekada i sam vlasnik jedrenjaka i plovidbe, razume ljubav prema vodi.

- To posebno osećanje, kada ste okruženi rekom ili morem, reči ne opisuju - kaže arhitekta Popadić.

IZVOZ U HOLANDIJU 

ZA „Narvalove“ šestometarske čamce posebno su zainteresovani Holanđani. Sve što su ugovorili sa stranim kupcem, naši majstori su ispoštovali a nastavi li se njihovo interesovanje, verovatno će se otvoriti mogućnost za nova radna mesta.

 

 

Izvor: www.novosti.rs 

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries