Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Kako da naučite dete da pliva

Iako to može da bude prava bitka, naučiti dete da pliva je zaista nešto posebno. Idealna sredina za učenje je bazen, ali će dobro doći more ili reka.

Od rekvizita je najbolja daska od stiropora, a vreme kada možete početi sa časovima je kada dete napuni pet godina, iako od afiniteta zavisi da li ćete se u avanturu upustiti i ranije. 

Prvo i osnovno pravilo je da ništa ne smete raditi na silu. Neka deca počnu da plivaju sa tri, neka sa osam godina, a neka mnogo kasnije. Ako i ne nauči ove godine, naučiće neke naredne i nema razloga da se zbog toga uzrujavate jer ćete samo postići suprotno. Osim strpljivosti, važno je da sve pretvorite u igru i zabavu. 

"Najvažnije od svega jeste da se dete oslobodi straha od vode. Ako ste uspeli da ga odvučete u vodu do ramena, a da se u njoj oseća prijatno, možete da počnete da podučavanjem, ali samo kroz igru, u suprotnom od plivanja nema ništa. Deca su najčešće spremna za učenje sa pet, šest godina, neka i ranije", kaže Slobodan Jovanović, profesor fizičke kulture. 

Prva stvar koju dete treba da savlada jeste plutanje poput zvezde, na leđima i stomaku. 

"Postavite dete na stomak, a pridržavajte ga ispod grudi i kukova. Ruke i noge treba da budu raširene. Hrabrite ga da zaroni glavu (lice) u vodu na nekoliko sekundi. Okrenite ga na leđa, pa ponovite postupak, s tim što je glava sada iznad vode. Kada se prepusti vodi tako da može samo pluta bez pridržavanja, sve ostalo je samo pitanje tehnike", kaže Jovanović. 

U sportskim prodavnicama nabavite dasku za plivanje od stiropora, koja je najjeftiniji i najbolji rekvizit, mada i ostali mogu da pomognu. Prvo se uči tehnika rada nogu. Dete drži dasku ispred sebe sa ispruženim rukama i iz zgloba kuka udara samo nogama. Potom na nekoliko sekundi zaranja glavu u vodu, najpre pravo, a potom naizmenično levo i desno, kao kod plivanja kraul stilom. 

Kada je savladalo rad nogu, na red dolaze ruke. S opruženom levom rukom u kojoj je daska pokažite mu kako da zamahuje drugom rukom, simulirajući gorepomenuti stil. 

Glava s početka treba da je iznad vode, a potom je zaranja na nekoliko sekundi, prvo pravo, a zatim desno, dok se uči plivanje desnom rukom. Naravno, sve to ponavlja levom rukom, a zatim sklapa sve naučene elemente u celinu. Idealna sredina za trening je bazen koji ima ivicu za pridržavanje, ravno dno i mirnu vodu, dok u moru talasi mogu da ometaju učenje.


Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries