Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06222021

Last update06:30:53 PM

Istorija riba umalo pokopala Njutna

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Britansko kraljevsko društvo je danas postavilo na internet digitalne slike iz knjige "Historia Piscum" (Istorija riba) iz 17. veka zbog koje kapitalno delo Isaka Njutna "Matematički principi prirodne filozofije" umalo da nije bilo objavljeno.

Danas zaboravljena, "Istorija riba", koju su engleski prirodnjak Džon Rej i zoolog Frensis Vilagbi bogato ilustrovali, smatrana je u svoje vreme revolucionarnim delom, te je Kraljevsko društvo 1686. godine uložilo gotovo sav svoj novac u njeno objavljivanje. 

Knjiga se, međutim, pokazala kao potpuni finansijski promašaj. Njena slaba prodaja je prestižnu naučnu organizaciju dovela gotovo do bankrotstva i primorala je da odustane od izdavanja Njutnovih Principa kao što je to bila obećala. 

Na svu sreću, tadašnji sekretar Kraljevskog društva, Edmund Halej, uspeo je da sakupi neophodna sredstva, dobrim delom iz vlastitog džepa, kako bi naredne godine bila objavljena ova knjiga u kojoj čuveni engleski naučnik definiše fundamentalne principe mase i sile i iznosi svoju teoriju gravitacije. 

Nakon objavljivanja dela, Kraljevsko društvo je obavestilo Haleja da više ne može da mu isplaćuje platu i ponudilo mu da dugovanja izmiruje kopijama "Istorije riba". 

Od danas, digitalne slike iz "Istorije riba", uključujući reprodukciju zapanjujuće gravure leteće ribe, dostupne su na internetu zajedno sa više od hiljadu drugih u okviru nove onlajn arhive Kraljevskog društva.

Digitalni snimci obuhvataju 350 godina istorije slavne institucije, a među njima su gravure predmeta viđenih pod mikroskopom britanskog fizičara Roberta Huka, portret britanskog filozofa Tomasa Hakslija iz 1882. kao i prvi prikaz kengura koji je nacrtao britanski moreplovac i istraživač Džejms Kuk tokom ekspedicije 1770.godine.


Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries