Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat08082020

Last update06:30:53 PM

Kanuom prešao Atlantski okean

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Mađar Gabor Rakoncaj postao je prvi čovek koji je prešao Atlantski okean kanuom. On je od Evrope od Kariba veslao 76 dana, a skoro 50 dana bio bez komunikacije jer mu se čamac prevrnuo i voda oštetila radio.

Rakoncaj je rekao da je avanturu počeo u portugalskom gradu Lagos 21. decembra i nekoliko dana boravio na Kanarskim ostrvima radi odmorai obnova zaliha da bi na ostrvo Antigva, na suprotnoj obali, stigao juče.

Pošto mu se prevrnuo čamac, Rakoncaj je ostao bez opreme za komunikaciju zbog čega od 6. februara nije mogao da stupi u kontakt s porodicom. Put je uspeo da završi put i bez sistema za satelitsku navigaciju koji bi proveravao kurs.

"Dobavljač je povećao cenu u poslednjem trenutku pa sam odlučio da krenem bez sistema jer nije bilo moguće otkazati put", rekao je 30-godišnji avanturista.

Dodao je da mu je to prvi pit da je na plovidbu pošao bez navigacionog sistema, i to baš kada mu je bio najpotrebniji. Tokom skoro sedam nedelja, koliko ga nije čula, njegova supruga Viktorija kaže da je bila uverena da je živ i da je za odsustvo komunikacije jedino kriv kvar na opremi.

Rakoncaj je tri puta tokom plovidbe palio signalne baklje da bi dao znak brodovima u prolazu, ali nije uspeo da uspostavi komunikaciju.

Jedinstveni karakter ove plovidbe potvrdilo je Međunarodno društvo za veslanje na okeanima koje je predložilo da se to zabeležili u Ginisovoj knjizi rekorda.

Atlantski okean je ranije pređen u čamcima i kajacima, ali nikada s kanuom koji ima samo jedno veslo.

Izvor: www.naslovi.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries