Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon07262021

Last update06:30:53 PM

Srbija i Republika Srpska zajedno poribljavaju Drinu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Predstavnici Srbije i Republike Srpske potpisali su danas u Zvorniku Sporazum o merama zaštite i održivog korišćenja populacije mladice iz familije pastrmki (Huco huco) u reci Drini.

Potpisivanjem Sporazuma uspostavlja se saradnja koja ima za cilj zaštitu i održivo korišćenja mladica, realizaciju projekta veštačkog mresta i ponovno uvodjenje (reintrodukcija) mladice u reku Drinu, uskladjivanje propisa Srbije i Republike Srpske u toj oblasti i promociju značaja koordinacije zajedničkih aktivnosti na zaštiti prirodnih resursa dveju zemalja.

Mladica (Hućo hućo) pripada familiji pastrmki i predstavlja najveću salmonidnu vrstu na svetu, dužine veće od dva metra i težine do 100 kilograma.

U Srbiji je došlo do naglog pada brojnosti te vrste u ribolovnim vodama zbog velike sportsko-ribolovne atraktivnost, ali i specifičnosti životnog ciklusa i različitih oblika uništavanja prirodnih staništa (zagadjenje, regulacija vodenih tokova, izgradnja brana), kao i uništavanje prirodnih plodišta.

Iz tih razloga ova riblja vrsta se našla u značajnom broj medjunarodnih i nacionalnih dokumenata i konvencija, kao zaštićena.

U Srbiji se ta vrsta vezana za slivno područje Drine. Najvažnije reke u kojima je registrovano prisustvo mladice su Lim, Uvac i Vapa, kao i Trešnjica, mala desna pritoka Drine, za koju se pouzdano zna da predstavlja jedno od najznačajnijih plodišta ove vrste, koa i na neke reke u slivu Zapadne Morave (Ibar, DJetinja, Moravica).


Izvor: www.zelenasrbija.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries