Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun05262019

Last update06:30:53 PM

Pronađen brod Kublaj-kana?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Arheolozi su uz obalu Japana pronašli olupinu broda, za koji veruju da je bio deo legendarne armade mongolskog vojskovođe Kublaj-kana koji je u 13. veku pokušao da osvoji Japan.
U olupini je pronađeno više od 4.000 predmeta, kao što su delovi grnčarije, topovska đulad i kamena sidra koji brod povezuju sa flotom dinastije Juan.
 
Ostaci ratnog broda, koji je bio deo flote od 4.400 plovila, pronađeni su sakriveni pod muljem u visini Nagasakija. 
 
Arheolozi se nadaju da će uspeti da rekonstruišu ceo brod dug 20 metara, što će im pomoći ne samo da saznaju više o floti koju su koristili Mongoli, već i o razmeni koja se odvijala u to vreme u istočnoj Aziji.

 

 

Istoričari navode da su 13. veku bila dva kineska pokušaja invazije na Japan i da su oba neslavno završila zbog kamikaza, "nebeskih vetrova", snažnih tajfuna koji su potopili neprijateljske brodove. 
 
 
Prvi pokušaj invazije dogodio se 1274. godine kada je uništena flota od 800 brodova. Drugi je usledio sedam godina kasnije. Kublaj-kan je tada krenuo sa armadom od 4.400 brodova i 40.000 vojnika. 
 
 
I ovaj pokušaj se katastrofalno završio. Istoričari navode da je u naletima vetra uništeno 80 odsto brodova, a da su se kanove trupe podavile ili su ih na obali pobili samuraji.

 

 

Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries