Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat10312020

Last update06:30:53 PM

Topljenje ledenih pokrivača opasno po Zemlju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Dva ledena pokrivača, koja su postojala i pre nego što su se Evropljani naselili u Kanadi, tokom ovog leta bitno su smanjeni, a jedan je skoro u potpunosti nestao, upozorili su kanadski naučnici u svom najnovijem istraživanju.

Naučnici upozoravaju da je gubitak ledenog pokrivača veoma bitan i označava velike posledice globalnog otopljenja, zbog čega će se kanadski Arktik vratiti u uslove koji su postojali pre nekoliko hiljada godina.

Plutajući ledeni bregovi, koji su se odvojili od pokrivača, predstavljaju potencijalnu opasnost po naftne platforme i brodove koji prolaze kroz taj region. Profesor Luk Kopland sa Univerziteta u Otavi, koji je učestvovao u istraživanju, objavljenom na internet stranici "Karleton" Univerziteta, rekao je da se ledeni greben Serson pre pet godina smanjio sa 205 kvadratnih kilometara na dva odvojena dela, koja su dodatno nestala tokom leta.

Kopland je rekao da je jedan dio bio veliki 42 kilometra kvadratna, a sada ima samo 25 kilometara kvadratnih, dok je drugi dio bio obima 35 kilometara kvadratnih, a sada je samo sedam kilometara kvadratnih.

On je dodao da se ovog leta oblast Vord Hant pretvorila u plutajuću ledenu masu i da ima dva odvojena pokrivača - jedan od 227 kilometara kvadratnih, a drugi od 74 kilometra kvadratna. Ta oblast je prošle godine zauzimala površinu od 340 kilometara kvadratnih.

Kopland ističe da je ta oblast sada prepolovljena i da tamo nema ničega, sem vode.

On je naglasio da su ova dva gubitka ledenog pokrivača veoma značajna posebno zbog toga što je oblast Vord Hant uvek bila među najvećim i najudaljenija ka severu, dok su naučnici smatrali da je bila i među najstabilnijim.

{youtubejw}ur4TvqNLZ7c{/youtubejw}

Kopland je u svom istraživanju koristio satelitske snimke i proteklih pet godina svakog maja je radio na terenu na Arktiku.

Drugi učesnik u istraživanju profesor Derek Miler sa Univerziteta "Karlton" rekao je da je ovog leta na Arktiku nestalo leda, koji je bio jednak težini do tri milijarde tona.

Kopland je dodao da njihova otkrića još nisu pregledana pošto je istraživanje novo, ali je veliki broj naučnika, koje je kontaktirala agencija AP, saglasna u tome da je značajna količina leda na Arktiku nestala.

 

Izvor: www.vesti-online.com 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries