Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu10292020

Last update06:30:53 PM

Ne preti nam opasnost iz Mađarske

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd, Budimpesta - Za gradjane Srbije sada ne postoji opasnost zbog izlivanja opasnih materija na zapadu Madjarske, rekao je Predrag Maric iz sektora za vanredne situacije MUP-a.

 

 

Marić je dodao da će preventivno kod Bezdana redovno biti meren kvalitet Dunava.

"To se sve dešava u blizini reke Torne, koja se uliva u Dunav i u tom smislu smo preduzeli inicijativu da to izlivanje u reku Tornu posredno ne izazove opasnost po građane Republike Srbije", rekao je Marić.

U tri mađarske županije proglašeno je vanredno stanje posle izlivanja otrovnog hemijskog otpada iz rezervoara fabrike za preradu aluminijuma.

U bujici blata poginulo je najmanje četvoro ljudi, među kojima i tromesečna beba, a povređenih je preko stotinu.

U najvećoj ekološkoj katastrofi u Mađarskoj iscurilo je milion kubnih metara crvenog toksičnog blata iz rezervoara u fabrici aluminijuma, 160 kilometara jugozapadno od Budimpešte.

Ugrožena je oblast od oko 40 kvadratnih kilometara. u bujici crvenog blata, četiri osobe izgubile su živote, povređeno je 120 ljudi, od kojih je sedmoro u kritičnom stanju, a spasioci tragaju za još četvoro nestalih.

"Kada je krenula bujica, moji roditelji su bili kod kuće, i moj otac je gurnuo majku kroz prozor. On je sada u bolnici, jer su mu povređene noge", kaže očevidac.

Državni sekretar za ekologiju u mađarskoj vladi Zoltan Ileš rekao je da je fabrika radila i nakon pucanja rezervoara, što je samo povećalo tragediju. Do nesreće je i došlo, kaže Ileš, zbog prevelike proizvodnje aluminijuma i odlaganja korišćenog mulja iznad kapaciteta rezervoara. Više ne preti opasnost od daljeg plavljenja okolnih mesta, i sada su sve snage usmerene na čišćenje i dezinfekciju.

 

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries